Поділитись:

Люди мають знати, за що платять: у Луцьку просять оприлюднити, на що йде абонплата з платіжок за комуналку

Четвер, 01 серпня 2024, 19:00
Люди мають знати, за що платять: у Луцьку просять оприлюднити, на що йде абонплата з платіжок за комуналку

Депутат міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход поцікавився у міських підприємств «Луцькводоканалу» та «Луцькспецкомунтранс» за що вони нараховують абонплату у щомісячних комунальних платіжках і попросив оприлюднити конкретні показники.

Відповідний допис Михайло Наход розмістив на своїй фейсбук-сторінці.

«Під час чергової сесії Луцької міської ради порушив важливе питання, з яким часто звертаються до мене мешканці громади, а саме – за що конкретно сплачують мешканці оплачуючи щомісяця рахунки з абонплатою за комунальні послуги (водопостачання і водовідведення, теплопостачання, вивезення сміття)», – йдеться в дописі.

Як зауважив депутат, загалом абонплата у платіжках мешканців складає незначну суму.

Михайло НаходМихайло Наход
 

«До прикладу, мешкаючи в приватному будинку, я плачу майже 32 грн абонплати за воду та 5 грн абонплати за вивезення сміття, а мої сусіди з багатоповерхівок ще й платять близько 20 грн абонплати за тепло. В цілому виходить до 60 грн з помешкання в місяць. Це абсолютно підйомні суми для більшості родин. Але для пенсіонерів чи інших категорій громадян з невеликими доходами, які не мають субсидії, цінна кожна копійка. І найчастіше саме ці люди не розуміють чому і за що вони платять додатково окрім самих отриманих послуг. Тим більше, що таку інформацію знайти майже неможливо»,  – написав пан Михайло.

Якщо порахувати, що у Луцькій громаді близько 85 тис. помешкань отримують послуги водопостачання та вивезення сміття і близько 55 тис. – користуються централізованим теплопостачанням чи гарячою водою, то суми які отримують луцькі комунальні підприємства від нарахування абонплати вражають.

За дуже приблизними підрахунками «Луцькводоканал» отримує 2,7 млн грн в місяць, а «Луцькспецкомунтранс» 425 тис. грн за місяць.

«Погодьтеся суми дуже не маленькі! Саме тому мешканці повинні знати, на що саме йдуть сплачені ними кошти за абонплату, що включено в ці щомісячні платежі, і на які додаткові послуги вони можуть розраховувати від цих комунальних підприємств. Бо платять усі, а за що саме розуміють лише одиниці», – каже депутат.

Пан Михайло направив відповідний депутатський запит, щоб отримати пояснення від підприємств, за що конкретно люди платять щомісячно кошти.

Люди мають знати, за що платять: у Луцьку просять оприлюднити, на що йде абонплата з платіжок за комуналку 

«Обіцяю поінформувати всіх після отримання відповідей та сподіваюся, що наші комунальні підприємства також зацікавленні, щоб мешканці їм довіряли, а не підозрювали, що вони наживаються на людях», – підсумував Михайло Наход.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів