У Луцьку судитимуть чотирьох зрадників та колаборантів

Четвер, 01 серпня 2024, 13:46

Слідчі волинського управління СБУ зібрали неспростовні докази вини та скерували до суду матеріали чотирьох кримінальних проваджень щодо зрадників та колаборантів з тимчасово окупованих територій.

Про це повідомила речниця управління СБУ у Волинській області Іванна Поліщук.

Йдеться, зокрема, про 38-річного луганця, який добровільно допомагав окупаційним представникам РФ на захоплених територіях України.

«За даними слідства, у 2015 році зловмисник очолив компанію «Успенський кар’єр». Після 2022 року він ще активніше намагався вислужитись перед росіянами, тому регулярно забезпечував їх своєю продукцією, а фейковий «автодор», який створили окупанти на захоплених землях, безкоштовно забезпечував всім необхідним», – йдеться у повідомленні.

Слідчі СБУ обвинувачують його за ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України.

Скеровано до суду також провадження щодо 49-річної луганки, яка після загарбання ворогом українських земель з метою наживи добровільно та без примусу пішла працювати до окупантів в створювані ними фейкові органи влади.

«Зрадниця займала керівні посади в розпорядчих органах та відповідала за муніципальну службу та кадрову політику “адміністрації Марківського району лнр”. Слідчі спецслужби обвинувачують її за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України», – зазначає Поліщук.

Також у Луцьку судитимуть ще двох колаборантів з Луганщини.

«Зрадники після окупації намагалися відчути свою значимість та побігли вислужуватись перед ворогом. Зокрема, 43-річний луганець добровільно став головою виборчої дільниці на території окупованої Станиці Луганської Щастинського району Луганської області. Зловмисник допомагав агресорам в організації та проведенні виборів до фейкових органів російської влади», – додають у повідомленні.

Інша зрадниця - 63-річна луганка, яка восени 2022 року стала членом виборчої комісії в Алчевському районі та допомагала у проведенні незаконного референдуму на окупованій території. Слідчі СБУ вже скерували матеріали цих кримінальних справ до суду з обвинуваченням зрадників за ч. 5 ст. 111-1 (колабораціонізм) та ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканість України) Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування проведено слідчими Управління СБ України у Волинській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: