Поділитись:

Небезпечні для мозку: які продукти та страви не варто обирати для сніданку

Четвер, 01 серпня 2024, 01:04
Небезпечні для мозку: які продукти та страви не варто обирати для сніданку

Сніданок має бути поживним та насичувати нас енергією, але іноді ми обираємо продукти, як не підходять цьому опису.

Починати свій день зі здорового сніданку необхідно для підтримки оптимального здоров'я мозку і когнітивних функцій. Продукти, які ви вживаєте вранці, можуть або підживлювати ваш мозок і посилювати концентрацію уваги, або призводити до проблем із пам'яттю, пише Уніан.

Продукти з високим вмістом рафінованих цукрів, нездорових жирів і нестачею необхідних поживних речовин можуть порушити крихкий баланс мозку, призвести до запалення й окислювального стресу.

Згодом таке харчування може погіршити роботу мозку і призвести до довгострокових проблем із пам'яттю.

Що не можна їсти на сніданок

Солодкі пластівці

Цей популярний варіант сніданку містить рафіновані вуглеводи та цукор. Через різкі коливання рівня цукру в крові мозку важко підтримувати постійну енергію, що призводить до погіршення когнітивних функцій. Згодом вживання сніданків із високим вмістом цукру може призвести до інсулінорезистентності, що ще більше посилює проблеми зі здоров'ям мозку.

Випічка і пончики

Ці продукти також містять багато цукру і шкідливих жирів. За словами Нанаваті, це може погіршити когнітивні функції і сприяти проблемам із пам'яттю. Поєднання цукру і трансжирів у цих продуктах може спричинити запалення і окислювальний стрес, що негативно позначається на здоров'ї мозку і призводить до проблем з пам'яттю і концентрацією уваги.

Крім того, висока калорійність за низької поживної цінності може сприяти набору ваги і пов'язаним з ним порушенням обміну речовин, що ще більше позначається на роботі мозку.

Сніданок із низьким вмістом білка або відсутність сніданку

Пропускаючи протеїн під час сніданку, ви можете почуватися млявим і затуманеним.

«Білок допомагає регулювати рівень цукру в крові та забезпечує мозок стійкою енергією. Без достатньої кількості білка організм насилу підтримує стабільний рівень цукру в крові, що призводить до енергетичних спадів і туману в мозку», - каже експертка.

Білок необхідний для виробництва нейротрансмітерів - хімічних речовин, які передають сигнали в мозку. Тому нестача білка може безпосередньо впливати на настрій, пам'ять і когнітивні здібності.

Оброблене м'ясо

Сосиски для сніданку, бекон та інші види переробленого м'яса часто містять багато насичених жирів і натрію. Високий вміст шкідливих жирів і солі в цих оброблених м'ясних продуктах може сприяти запаленню і негативно впливати на когнітивні функції, призводячи до проблем з пам'яттю і труднощів з концентрацією уваги. Згодом хронічне запалення, спричинене неправильним харчуванням, може сприяти розвитку нейродегенеративних захворювань, як-от хвороба Альцгеймера.

Що найкраще їсти на сніданок

Нанаваті рекомендує обирати на сніданок страви, що підтримують здоров'я мозку. Наприклад, таким сніданком може бути вівсянка з ягодами для стійкої енергії та антиоксидантів, яйця для білка і холіну, грецький йогурт з горіхами і насінням для пробіотиків і корисних жирів, а також тости з цільної пшениці з авокадо для складних вуглеводів і когнітивних переваг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів