Медовий Спас: коли настане, що можна і не можна робити

Середа, 31 липня 2024, 17:00

До 1 вересня 2023 року українці зустрічали Медовий Спас або Маковій 14 серпня. Після того як ПЦУ перейшла на новий календар, змінилася і дата свята.

Про це пише УНІАН.

Коли Медовий Спас в Україні - дата та походження свята

Маковій 2024 (друга назва Медового Спаса) тепер відзначається 1 серпня, цього ж дня починається Успенський піст 2024. Два тижні віряни дотримуються харчової аскези, щоб потім зустріти свято Успіння Пресвятої Богородиці.

Спас "Медовий" або "Маковій" отримав свою назву не просто так - за старих часів люди в цю дату починали збирати мак і мед. У християнській традиції назва свята пов'язана із сімома мучениками Макавеями, їхньою матір'ю Соломонією і вчителем Єлеазаром, які прийняли смерть за свою віру в Господа.

Друга назва свята - "Походження чесних древ животворящого Хреста Господнього". Легенда свідчить, що в стародавні часи світ здолала страшна епідемія, а єдиним зціленням від неї стала енергія, що виходить від частини хреста, на якому розіп'яли Ісуса. Звідси й слово "Спас" - порятунок.

Що потрібно робити на Медовий Спас - традиції та повір'я

Медовий Спас або Маковій - свято, яке завжди починається з богослужіння, що проводиться в церкві. Віряни приносять мак, мед, різнотрав'я, воду, а також різні польові квіти й освячують їх. Вважається, що всі трави і квіти, яких торкнеться свята вода, стають цілющими, тож зберігати їх потрібно біля ікон. Потім з них можна заварювати настої, робити мазі і навіть просто прикладати до хворого місця.

Після того як християни сходять до церкви, потрібно вдома влаштувати святкову трапезу, де необхідно їсти пісні страви і всі ті продукти, які були освячені. Такий ритуал необхідний, щоб правильно увійти в стан дотримання Успенського посту, який вважається досить суворим.

Медовий Спас (Маковій) - чудовий привід, щоб вшанувати традиції наших предків і спекти макові пиріжки та будь-які десерти з медом. Такими ласощами потрібно пригостити рідних, сусідів і нужденних.

Що категорично не можна робити на Медовий Спас

Православна церква і народні традиції, крім ритуалів, диктують і заборони - якщо їх порушити, то можна розгнівати вищі сили. На Маковій не можна:

  • сваритися і злитися;
  • ображатися самим і ображати інших;
  • лихословити;
  • влаштовувати гучні застілля;
  • вживати спиртне;
  • освячувати в церкві м'ясо, алкоголь, молочні продукти, матеріальні цінності.

Чи можна прибиратися в будинку на Медовий Спас? Ні. Чи можна працювати на Медовий Спас? Теж ні, християнам і вірянам краще утриматися від важкої праці на роботі або на городі, також не слід займатися домашніми справами. Якщо житло потребує прибирання, краще його провести до свята.

Прикмети на Медовий Спас 2024 року

Маковій - свято, оповите не тільки традиціями і заборонами, а й народними прикметами:

  • яка погода на Медовий Спас - така буде і на Успіння Пресвятої Богородиці;
  • дощ на Маковія - до малої кількості пожеж через спеку;
  • відлітають птахи на південь у Медовий Спас - до швидкого похолодання.

Існує цікава прикмета - за старих часів наші пращури вірили, що якщо загадати бажання і з'їсти першу ложку меду цього дня, то задумане обов'язково збудеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: