Поділитись:

Погуляйко розповів, про що просили Зеленського волинські підприємці (відео)

Середа, 31 липня 2024, 13:44
Погуляйко розповів, про що просили Зеленського волинські підприємці (відео)

Понад 30 представників бізнесу Волині взяли участь у робочій зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським та першою віцепремʼєр-міністеркою-міністеркою економіки Юлією Свириденко.

Про це повідомив у фейсбуці начальник Волинської ОВА Юрій Погуляйко.

«Обговорили енергетичні й безпекові питання, програми підтримки бізнесу, в тому числі в межах економічної платформи «Зроблено в Україні», а також торкнулися й труднощів, які їх хвилюють», – йдеться у дописі.

За словами Погуляйка, волинські підприємці озвучили проблемні питання та пропозиції до їх вирішення. Серед озвучених тем: мобілізація, система оподаткування та закупівель, експорт та імпорт тощо.

Так, генеральний директор Modern-Expo Group Петро Пилипюк говорив про необхідність окремої черги і смуги для виїзду вантажного транспорту для пришвидшення виїзду експорту. Окрім цього, запитував про можливість відновлення пропуску легкових авто на пункті пропуску Ягодин, адже це також створює проблеми для місцевого бізнесу.

Генеральний директор «СКФ Україна» Богдан Волчок розповів, що часто підприємствам для розширення виробництва чи відновлення необхідно закуповувати обладнання за кордоном. Однак, при ввезенні його в Україну є імпортне мито та ПДВ. Тож питання стосувалося скасування мита і ПДВ на обладнання, яке не виробляється в Україні.

Своєю чергою голова ради директорів ПрАТ «Едельвіка» Юрій Переходько запропонував запровадити американську систему торгів та закупівель в Україні. Як аргумент навів приклад, коли на торги виставляють великі лоти. І доволі часто їх виграють посередники або виробники, які самі не в змозі виконати замовлення, тож потрібно розбивати закупівлі на менші лоти. Американська система ж передбачає, що переможець з найменшою ціною отримує 50% замовлення, а інші 50% – за ціною переможця.

Загалом всі порушені питання зафіксували, аби опрацювати на державному рівні.

Нагадаємо: 30 липня Зеленський на Волині перевірив будівництво фортифікацій на кордоні з Білоруссю та провів безпекову нараду за участю міністра оборони Рустема Умєрова, військових та начальника Волинської ОВА Юрія Погуляйка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів