На Волині заборонять ловити раків, поки вони вразливі

Вівторок, 30 липня 2024, 11:09

На Волині заборонять вилов раків з метою збереження та охорони їх популяції у період їхньої другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі.

Про це повідомив Волинський рибоохоронний патруль.

З 5 серпня по 20 вересня на Волині діятиме заборона на вилов раків у рибогосподарських водоймах. З відповідним наказом Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Волинській області можна ознайомитись за посиланням.

Заборона встановлюється з метою збереження та охорони популяції раків у період їх другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі.

«Линька триває від кількох годин до однієї доби. Панцир у раків надзвичайно міцний, він заважає повноцінно рости, тому процес його скидання є необхідним для розвитку особин. Під час линьки членистоногі скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей та зябер. Період формування та зміцнення нового панцира може тривати від одного до півтора місяця. Линяють раки не у норах, а на відкритому просторі, тому в цей період вони найменш захищені. Під час линьки раки малорухомі, що робить їх легкою здобиччю для браконьєрів», – йдеться у повідомлені.

За вилов раків під час заборони передбачене покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. Компенсація за одного незаконно виловленого рака становить 3332 грн.

За вчинення істотної шкоди через незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом статтею 249 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність.

Волинський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства.  Якщо ви помітили порушення, просять повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» відомства: 0673607840.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: