На Світязі біотуалети миють щодня: у нацпарку прокоментували ситуацію із переповненими вбиральнями

Понеділок, 29 липня 2024, 20:15

З 26 по 28 липня на пляжі озера Світязь проходив благодійний фестиваль просто неба, на який з’їхалася рекордна кількість відпочивальників із різних куточків України. Попри те, що щоранку працівники відповідних служб прибирали територію, викачували й мили біотуалети, ввечері пляж потопав у смітті, не можна було зайти й у переповнені фекаліями вбиральні.

У коментарі журналістам ВСН директорка Шацького національного природного парку Марія Христецька розповіла, це вперше за останніх 7 років на Світязь приїхало так багато відпочивальників.

«Щодня з 5 до 6 ранку працівники викачують і прибирають усі вбиральні. До цих вихідних подібних ситуацій не траплялося – біотуалетів вистачало, як і урн для сміття. Але через рекордну кількість відпочивальників, наша інфраструктура не витримала. Та й спецтехніка не могла доїхати і вивезти хоча б сміття, бо дуже багато автомобілів стояло обабіч дороги до пляжу», – пояснила Марія Христецька.

За словами директорки, Шацький нацпарк заключив договір із фірмою на встановлення та щоденне обслуговування 10 біотуалетів на пляжі в селі Світязь. На ці послуги передбачили 300 тис. грн, надаватимуть їх протягом 60 днів – до кінця сезону.

«От коли вдасться завершити роботи із каналізування, тоді можна збудувати громадську вбиральню, яка вирішить усі проблеми й забезпечить усім комфортний відпочинок. Збільшення кількість біотуалетів аж ніяк не врятує ситуацію, бо ми не можемо спрогнозувати, коли та скільки на Світязь приїде відпочивальників», – зауважила Марія Христецька.

Секретар Шацької селищної ради Богдан Тимошук повідомив, що за три дні фестивалю вдалося зібрати близько мільйона гривень. Гроші спрямують на підтримку військовослужбовців громади, які захищають нашу країну в найгарячіших напрямках (100 ОМБр, 14 ОМБр, 24 ОМБр та ін.).

Нагадаємо, на Світязі одна з відпочивальниць дуже експресивно розкритикувала громадську вбиральню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: