У Цуманській пущі рахували великих і маленьких лелек (фото)

Понеділок, 29 липня 2024, 17:09

В мережі показали, як у Цуманській пущі рахували великих і маленьких лелек та їхні гнізда.

Світлинами поділились на фейсбук-сторінці Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща».

 

«Цьогоріч у світі проходить VIII Міжнародний облік лелеки білого, метою якого є підрахунок кількості гнізд, зайнятих лелеками білими, кількості пташенят у них, а також кількості лелечих гнізд, у яких пташенята не виросли. Такий облік у світі відбувається раз на десять років», – йдеться в повідомленні.

Працівники Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» також долучаються до його проведення та обліковують чисельність лелеки білого на території Парку.

 

Моніторинг стану популяції лелеки білого є важливим, оскільки допомагає досліджувати динаміку та успішність розмноження виду, а також відслідковувати проблеми в довкіллі, такі, наприклад, як втрати водно-болотних угідь чи зміни в сільському господарстві.

Наявність лелек може свідчити про збереження природних лук, заплав, боліт, які є природною кормовою базою для птахів та тварин, а для нас, людей, важливо, що, окрім усього іншого, водно-болотні угіддя сприяють пом’якшенню кліматичних змін, а саме глобального потепління, яке з кожним роком зростає.

 

«Облік проводиться з травня до серпня включно і відбувається з використанням нових цифрових технологій, що дає можливість легко приєднатися до участі усім охочим. Громадські активісти розробили модуль для додатку у смартфонах на основі міжнародної природоохоронної програми SMART зі збору даних. Потрібно лише завантажити додаток у смартфон та відвідати сторінку сайту ТОП, присвячену обліку, де міститься посилання на необхідний модуль для обліку», – кажуть фахівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: