Небезпечний заробіток: як з Волині до Польщі вивозять цигарки (відео)

Середа, 26 квітня 2017, 17:35

Щодня тисячі українців стоять в чергах по 10-12 годин заради того, щоб перетнути кордон.

Журналісти програми "Секретні матеріали" на каналі "1+1" розслідували, як через кордон перевозять тисячі тонн товару на мільйони доларів без розмитнення і податків і як за 20 гривень митниця закриває на це очі.

На автобус "Локачі-Хелм" у Володимирі-Волинському неможливо купити квитки. Це автобус-привид: його ніколи не бачили ні в Локачах, ні в Хелмі.

Це контрабандний рейс "сигаретчиків" до Польщі. Він бере на свій "борт" винятково своїх, хто везе декілька блоків цигарок і декілька пляшок горілки.

Якщо в Україні пачка цигарок у блоці вартує 17 гривень, то в Польщі її можна продати за 40 грн. За блок можна заробити від 200 до 250 гривень. Кожен пасажир за рейс може заробити від 300 до 800 гривень.

За даними Держприкордонслужби, в січні-березні 2017 року через "Устилуг" проїхало майже 3 тисячі таких автобусів. Майже тисяча людей за добу вивозять на собі біля 2-3 тисяч блоків цигарок.

Щоб виявити контрабандистів, поляки проганяють всіх через металошукач, який реагує на фольгу в пачках. Але контрабандисти її витягають, а потім знову вкладають.

Митники навіть не підходять до таких автобусів, а оформлюють їх з "митної будки". Перевізники це оплачують. Є в атобусі й "смертники", які беруть на себе вину разом із тисячними штрафами, якщо запідозряють лихе. За це йому платять 200 гривень.

Детальніше – у сюжеті.