Уже не 8 склянок: скільки води треба випивати щодня

Вівторок, 30 липня 2024, 02:46

Наше тіло містить великий відсоток води, тому дуже важливо дотримуватися водного балансу, щоб уникнути низки проблем зі здоров'ям. Вода бере участь майже у всіх процесах, які підтримують життя.

Про це пише УНІАН.

«Вода необхідна для виживання організму», – цитує дієтолога Крісталу Скотт видання Fortune.  «Вона допомагає регулювати температуру, транспортує поживні речовини, виводить відходи, змащує суглоби і тканини, а також відіграє найважливішу роль у підтримці тонкого балансу електролітів і рідин в організмі".

Організм втрачає воду, коли ви дихаєте, пітнієте, мочитесь і переробляєте їжу та напої в енергію.

Скільки води треба випивати на день

Швидше за все, чули правило, що треба випивати вісім склянок води на день.

"Я не думаю, що ця кількість обов'язково є неправильною, але я думаю, що дослідження з часом безумовно змінилися", - каже дієтологиня. "Рекомендації щодо вживання води залежать від віку, статі та рівня активності".

Національна академія наук, інженерії та медицини рекомендує споживати в середньому 125 унцій води на день для чоловіків, а це приблизно 3,5 літра, і близько 91 унції для жінок, а це приблизно 2,7 літра.

"Ви можете отримати багато вологи з таких продуктів, як селера, апельсини, полуниця, кавун і огірки", - каже експерт. "Усі вони є гідратуючими продуктами, які можуть допомогти доповнити споживання води".

Що буде, якщо пити занадто багато води

Хоча це трапляється рідко, можна випити забагато води. Цей стан називається гіпонатріємія, і він виникає, коли кількість води в організмі перевантажує нирки, і вони не можуть підтримувати нормальну швидкість фільтрації. Вміст натрію в крові стає небезпечно низьким, що призводить до набухання клітин. Деякі захворювання, такі як ниркова недостатність і застійна серцева недостатність, піддають вас ризику.

Як дізнатися, чи достатньо я п'ю води

Найкращим індикатором того, наскільки добре ви зволожені, є ваше тіло.

"Колір сечі - чудовий індикатор рівня гідратації", - каже Скотт. "Якщо після сечовипускання вода у вашому туалеті блідо-жовта або прозора, ви в повному порядку. Сеча темно-жовтого або бурштинового кольору - ознака того, що ваш організм потребує рідини".

Головні болі, мігрені, поганий сон, запори, запаморочення або сплутаність свідомості також можуть бути симптомами зневоднення.

"Половина ваги вашого тіла в унціях - чудова відправна точка", - каже вона. "Тож для людини вагою 200 фунтів (приблизно 90 кг) першою метою буде 100 унцій (3 літри води). І, припустимо, вони випивають лише 20 унцій рідини на день. Тому щотижня ми хочемо збільшувати кількість випитої рідини приблизно на 8-10 унцій на тиждень, повільно і неухильно".