Як обрати хороший кавун: вчені поділились безпрограшною стратегією

Вівторок, 30 липня 2024, 01:32

Вибір кавуна може здатися складною грою в здогадки. Зважити в руках, постукати, оглянути - навіть зробивши все це, відповідь ви дізнаєтесь вже коли розріжете його вдома. Вчені вирішили поставити крапку у цій історій і дали поради, як обрати кавун, який вас не розчарує.

Forbes поспілкувався з ученою-агрономом з Університету штату Північна Кароліна Пенелопою Перкінс-Веазі. Вона досліджувала користь кавунів для здоров'я і виявила, як їх обирати, – пише УНІАН.

По-перше, все залежить від того, де ви його берете - у полі чи в магазині. Якщо ви обираєте його ще на грядці, то зверніть увагу на вусики та листя.

«Перші, а краще три вусики, найближчі до плоду кавуна, мають бути мертвими. Іншими непомітними показниками стиглості є зміни воскового блиску на плодах (має бути тьмяним, а не яскравим) і поява злегка піднятих хребтів, які слідують за смугами на шкірці кавуна», - радить жінка.

Вона нагадала, що різні види кавунів мають різний термін дозрівання. Але купуючи його на ринку, ви маєте менше інформації, ніж якщо ви б садили його в себе вдома.

«У магазині тест на вусики не спрацює, але часто перше, на що я звертаю увагу, — це пляма від землі. Це жовта пляма на нижній стороні фрукта, де він контактував із землею або пластиком. Мені подобається бачити тут глибокий жовтий колір», - зазначає Пенелопа.

За її словами, варто також обирати кавун, який здається важким для свого розміру. Це означає, що в ньому багато води. Однак квест з пошуком ускладнюється й тим, що кавун може виявитись перезрілим.

«У полі до перезрілих кавунів буде прикріплена переважно мертва лоза. Іноді бувають сонячні опіки (жовті на верхній частині плоду), оскільки листя, яке затінює його, відмирає», — каже Перкінс-Веазі.

Дослідник рослинної патології в Овочевій лабораторії США в Чарлстоні Шейкер Коузік  вирішив поділитись своїми лайфхаками. Він погоджується з Пенелопою щодо перевірки вусиків та листя кавуна в полі, а також стосовно жовтого плями.

«Я також стукаю по кавуну, і якщо чую легкий металевий звук, я знаю, що він дозрів. Знання того, що виробники зазвичай збирають кавуни після того, як вони дозріли в полі, допомагає. Здебільшого я шукаю жовтий живіт і стукаю по кавуну, щоб почути металевий звук», - поділився дослідник.

Кавуни в Україні

Українські виробники кавунів отримали можливість підвищити відпускні ціни на свою продукцію. Станом на 24 липня кавуни відвантажують по 7-15 грн/кг ($0,17-0,36/кг). Це в середньому на 23% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. 

Варто зазначити, що наразі кавуни в Україні пропонуються до продажу в середньому на 52% дешевше, ніж у другій половині липня 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: