Як лікувати бронхіальну астму

Понеділок, 29 липня 2024, 11:15

Бронхіальна астма — неінфекційна хвороба хронічного характеру, під час якої запалюються дихальні шляхи. Хворий стикається з нападами утрудненого дихання, які провокуються алергенами. Серед них можуть бути пилок, продукти, шерсть домашніх тварин та багато іншого.

Перша допомога під час нападу

Для тих, хто хворіє на бронхіальну астму, головною проблемою стають напади нестачі повітря. У такому разі дієвим засобом стає інгаляція до легень певних медикаментозних засобів. Для цього астматик має постійно носити з собою спеціальні інгалятори, під час нападу бризкати балончиком до легень для розслаблення мускулатури. Одним з ефективних бронхолітиків для зняття спазму є препарат Беродуал. Він випускається в зручних формах аерозолю або розчину для інгаляцій, що дозволяє швидко доставити активні речовини до легень і бронхів. Медикаментозний засіб працює на основі броміду іпратропію, що сприяє швидкому розширенню бронхів. Купити ліки від виробника можна в мережі аптек АНЦ.

Симптоми появи бронхіальної астми

Про захворювання бронхіальною астмою свідчать наступні симптоматичні прояви:

  1. виділення в’язкого мокротиння при кашлі;
  2. свистячі хрипи;
  3. напади, під час яких людина відчуває нестачу повітря;
  4. задишка навіть без фізичних навантажень.

Напади можуть активізуватися вночі або через безпосередній вплив алергічних факторів. У цьому разі людина потребує екстреної допомоги, щоб усунути задишку та нормалізувати дихання. Астматики борються з хворобою протягом усього життя, адже шляхів повного позбавлення від патології поки не розроблено. Однак можна суттєво полегшити стан та жити повноцінним життям.

Лікування бронхіальної астми

Специфіка бронхіальної астми полягає в тому, що симптоматичні прояви завжди спостерігаються під впливом алергенів. Однак грамотно розроблений лікувальний план суттєво скорочує кількість нападів та сприяє тривалій ремісії. Необхідно регулярно відвідувати лікаря-пульмонолога, який призначить ефективні медикаментозні препарати, інгаляції, вакцини, імунокоригувальну терапію тощо. Астматику слід відповідально ставитися до свого здоров’я та проходити регулярні профілактичні огляди організму. Якщо відомо про алерген, який спричиняє напади, варто якомога менше контактувати з ним. Також слід відмовитися від куріння, адже ця шкідлива звичка значно збільшить кількість і тривалість нападів задишки. Загострення бронхіальної астми може бути спричинене надмірним фізичним навантаженням, тому хворим рекомендується контролювати фізичну активність.