Поділитись:

У польському МЗС Орбану запропонували вийти з ЄС і створити союз із Путіним

Понеділок, 29 липня 2024, 07:23
У польському МЗС Орбану запропонували вийти з ЄС і створити союз із Путіним

Заступник міністра закордонних справ Польщі Теофіл Бартошевський пропонує Угорщині вийти з Європейського Союзу й створити союз з російським очільником Володимиром Путіним та іншими авторитарними режимами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє RFM24.

«Я не дуже розумію, чому Угорщина хоче залишатися членом організацій, які їй так не подобаються і які нібито погано до неї ставляться. Чому б йому (прем’єр-міністру Віктору Орбану) не створити союз із Путіним та іншими авторитарними державами такого типу?.. Якщо ти не хочеш бути членом якогось клубу, ти завжди можеш вийти. Це, безумовно, антиєвропейська, антиукраїнська і антипольська політика на цей момент».

Заступник глави МЗС нагадав, що Орбан блокує 2 млрд злотих ($0,5 млрд), які ЄС має перерахувати Польщі на відшкодування за військову техніку, передану Варшавою Україні.

«Ми не ведемо справи з Росією, на відміну від прем'єр-міністра Орбана, який перебуває на узбіччі міжнародного співтовариства – як у Європейському Союзі, так і в НАТО», – наголосив заступник глави МЗС Польщі.

Зазначається, що таким чином Бартошевський відповів Орбану на його слова про «лицемірство Польщі», яка, за словами глави угорського уряду, «веде бізнес з Росією через посередників», при цьому звинувачує уряд Угорщини у зв’язках з Москвою.

Орбан звинуватив Польщу в тому, що вона спричинила зміну балансу сил у Європі, послабивши вісь Берлін-Париж на користь нової конфігурації: Лондон, Варшава, Київ, країни Балтії та Скандинавії. Таким чином, Вишеградська група, яка в інтерпретації Орбана мала базуватися на визнанні сильних Німеччини й Росії і формувати третю важливу силу, ослабла, що, за його словами, є реалізацією «давнього польського плану».

Нагадаємо: днями Віктор Орбан визнав, що Україна є сильною державою, яка «успішно і з безпрецедентною силою» протистоїть Росії. Водночас, за його словами, Україна не стане членом НАТО чи ЄС, тому що «у європейців не вистачить грошей».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів