Поділитись:

Лапки в безпеці: у Дії господарів з'являться паспорти їх домашніх улюбленців

П'ятниця, 26 липня 2024, 23:27
Лапки в безпеці: у Дії господарів з'являться паспорти їх домашніх улюбленців

Господарі хатніх тварин отримають документи для своїх улюбленців у «Дії».

Результатом проєкту «Лапки в безпеці», який реалізовували не тільки в Харкові й Харківській області, а ще у 13 областях України, стало тестування Єдиного реєстру хатніх тварин. До проєкту долучилися Міністерство аграрної політики та продовольства, Держпродспоживслужба й Міністерство цифрової трансформації, пишуть в медіагрупі «Накипіло».

Участь у проєкті взяли 20 ветклінік із 14 областей України. У межах нього сім тисяч котів і собак отримали безплатні вакцинацію і чипування. Зокрема, у Харкові ці послуги одержали 1 240 тварин.

Насамперед пріоритет у безоплатних послугах надавали внутрішньо переміщеним особам, сім’ям військовослужбовців і зооволонтерам.

Як розповіла комунікаційниця державного проєкту з ідентифікації та реєстрації хатніх тварин Катерина Джагацпанян, у майбутньому ветпаспорти з’являтьсяу застосунку власників «Дія». Тобто зареєстровані улюбленці матимуть електронну версію власного паспорта. Фахівчиня сказала, що це станеться тоді, коли кількість зареєстрованих тварин сягне позначки 100 тисяч.

З реєстром працюватимуть державні та приватні ветлікарі. Власники зможуть зареєструвати свого улюбленця на огляді у ветеринара.

Під час проєкту «Лапки в безпеці» до тестування реєстру долучили лікарів. Розробники змогли відстежити, як усе працює і що можна вдосконалити. Коли проєкт розпочне роботу у плановому режимі, ветеринарні лікарі, які долучатимуться до проєкту, зможуть видавати уніфіковані паспорти державного зразка — зникнуть книжечки з різними обкладинками.

Керівник клініки «Доктор Гаф» Олег Рубашкін розповів про свій досвід участі у проєкті та власні сподівання від його втілення.

«Я маю велику надію, що цей проєкт покладе край безладу в поводженні з тваринами в Україні, бо він дасть змогу і лікарям, і власникам відстежувати всі ветеринарні процедури, проведені стосовно тварини», — зазначив ветеринар.

На думку ініціаторів проєкту, Реєстр хатніх тварин також полегшить пошук загублених улюбленців, адже, крім того, що там зберігатиметься інформація про кожну тварину, у ньому також буде інформація про її власника. Якщо улюбленець загубиться, його господар зможе повідомити про це ветеринара. Тоді лікар поставить у реєстрі позначку, що тварина загубилася, а коли її знайдуть, то ідентифікують (за номером у реєстрі можна буде побачити, кому вона належить). Якщо тварина має власника, то йому прийде сповіщення, що його улюбленця знайшли і його можна забрати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів