Поділитись:

Провели рідкісну операцію: судинний хірург з Волині допомагає рятувати життя (фото)

П'ятниця, 26 липня 2024, 20:19
Провели рідкісну операцію: судинний хірург з Волині допомагає рятувати життя (фото)

Судинний хірург з Волині разом з колегами врятував пацієнта від розриву аневризми.

Втретє у Першому медоб’єднання Львова (у лікарні Святого Луки) виконали біфуркаційне ендопротезування черевного відділу аорти ендоваскулярним методом.

Про це повідомили у фейсбуці Першого медичного об'єднання Львова.

Провели рідкісну операцію: судинний хірург з Волині допомагає рятувати життя (фото) 

«Пацієнт – 65-річний Сергій Чубарєв зі Львова. Тривалий період чоловіка турбував біль у поперековому відділі хребта. Він звернувся до невролога, а той скерував пацієнта на комп’ютерну томографію. Результати обстеження показали аневризму, тобто розширення, черевного відділу аорти. У будь-який момент вона могла розірватися і призвести до смерті пацієнта. Оперувати треба було якнайшвидше!», – йдеться у повідомленні.

У лікарні, за словами медиків, пану Сергію запропонували провести операцію у звичний спосіб – відкрито, із розрізом черевної порожнини. Але чоловік навідріз відмовився. Тоді його скерували до Лікарні Святого Луки, хірурги якої вже мають успішний досвід проведення ендоваскулярних операцій.

Під час таких втручань вхід в судини відбувається через мінідоступи на стегнах. Цей сучасний метод є найменш травматичним і значно пришвидшує процес відновлення пацієнта. До того ж, у пана Сергія була супутня патологія коронарних артерій і він вже переніс операцію зі стентування цих судин. Тож відкрите втручання в його стані було небажаним.

Провели рідкісну операцію: судинний хірург з Волині допомагає рятувати життя (фото) 

«Операція тривала 2,5 години. У її ході наші судинні хірурги успішно виконали ендопротезування черевного відділу аорти з клубовими артеріями. Вони завели стент-систему через два міні-доступи в стегнах – кожен по 2 см. І таким чином встановили стент-графт, тобто ендопротез, всередину аорти. Це працює так: пристрій фактично замінює собою судину в розширеній ділянці та повністю виключає аневризму із загального кровотоку і відповідно – унеможливлює її розрив», – повідомили лікарі.

За місяць після операції пацієнту провели контрольне КТ-обстеження. Томографія підтвердила успішність виконаного ендоваскулярним методом втручання.

«Якби ми проводили операцію відкрито, то пацієнта на третій день тільки з реанімації переводили б в палату. А так на третю добу він вже був виписаний. Взагалі, така операція рідко проводиться в Україні через свою складність та вартість. І небагато центрів можуть її виконати», – розповідає Олександр Голуб, заступник медичного директора з ангіографічної роботи Першого медоб’єднання Львова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів