В Україні зросла кількість фальшивих банкнот

П'ятниця, 26 липня 2024, 08:45

В Україні зростає кількість фальшивих банкнот: гривні та іноземної валюти. За підсумками першого півріччя 2024 року на 1 млн штук справжніх банкнот припадало 3,4 підробки. Це приріст у 62% порівняно з минулим роком. 

У квітні-травні 2024 року Національний банк спостерігав короткострокове зростання активності фальшивомонетників, що пояснюється певною адаптацією до реалій воєнного стану та бажанням зловмисників перевірити ефективність протидії таким випадкам, пояснили ситуацію в Нацбанку, – пише ТСН.

Проте поточне зростання кількості підробок регулятор все ж таки вважає помірним. У відомстві наголошують, що перед початком повномасштабного вторгнення РФ до України цей показник був помітно вищим — 7,1 фальшивок на 1 млн справжніх грошей. 

В Україні злочинці більше люблять «малювати» не євро, а американський долар. Серед вилучених з обігу в I півріччі 2024 року (як і в 2021-2023 рр.) підроблених банкнот іноземних валют домінували долари США — 95%. Водночас найчастіше зловмисники підробляли банкноти номіналом 100 доларів США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: