Поділитись:

Хто з волинських спортсменів поїхав на Олімпійські ігри

Четвер, 25 липня 2024, 13:26
Хто з волинських спортсменів поїхав на Олімпійські ігри

26 липня в Парижі розпочнуться 33-ті літні Олімпійські ігри. Участь у них візьме рекордно низька кількість українських спортсменів – 140. Серед них – 8 волинян.

Про представників Луцька та Волинської області, які виступлять у Франції розповідає Руслан Пилипчук на сторінках misto.media.

Загалом на змаганнях розіграють 329 комплектів нагород у 32 видах спорту. Наші співвітчизники виборюватимуть медалі у 23-х. Вперше на Олімпіаді побачимо брейкданс. Окрім цього, залишаються в програмі й скелелазіння, скейтбординг і серфінг, які дебютували три роки тому в Токіо.

Шансів було більше

На початку 2024 року шанси на участь в Олімпійських іграх мали понад 10 волинських спортсменів. Андрій Рибачок (веслування на байдарках і каное), Тетяна Коб (бокс), Максим Ткачук (плавання), Анастасія Алпєєва (вільна боротьба), Валерія Шоломіцька, Ерік Костриця та Віктор Шумік (усі – легка атлетика) не отримали бажаний квиток.

Натомість путівки у Париж здобули: Яна Беломоіна (маунтебайк, крос-кантрі), Марія Повх (веслування на байдарці), Данило Даниленко (біг на 400 метрів, змішана естафета), Ірина Климець (метання молота), Валентин Рубчинський (футбол), Олена Собчук, Марія Сахарук та Іван Банзерук (усі – спортивна ходьба).

Далі – детальніше про всіх.

Яна Беломоіна

Яна Беломоіна виступатиме вже 28 липняЯна Беломоіна виступатиме вже 28 липня
Автор фото:FB Яни Беломоіної

Найбільш досвідчена представниця Луцька та Волині на Олімпійських іграх в Парижі – 31-річна велогонщиця Яна Беломоіна. Вона виступає в маунтебайку (крос-кантрі) – виді спорту, який передбачає їзду бездоріжжям, з великим набором висоти та стрімкими спусками, значною кількістю різноманітних перешкод.

У Франції на Яну чекає вже четверта Олімпіада. Дебютувала вона ще у 2012 році у Лондоні (Велокобританія): тоді фінішувала на 13 місці. У 2016-му в Ріо (Бразилія) Беломоіна завершила гонку дев’ятою. А три роки тому в Токіо (Японія) піднялася ще вище, приїхавши восьмою.

Серед найкращих результатів Яни: золото чемпіонату Європи та перше місце в загальному заліку Кубка Світу (2017 рік). Окрім цього, Беломоіна може похизуватися бронзою чемпіонату світу у 2015 році та бронзою європейської першості у 2020-му. Також у спортсменки чимало інших нагород: і на національному, і на міжнародному рівнях. Останні – золоті медалі чемпіонату України в категоріях шорт-трек і крос-кантрі.

Тренер спортсменки – Максим Гавриленко. Перші наставники – Віктор Ковальов та Валентина Матвійчук з ФСТ «Динамо».

Старт Яни Беломоіної запланований на 28 липня.

Марія Повх

Марія Повх досвідчена веслувальницяМарія Повх досвідчена веслувальниця
Автор фото:Федерація каное України

На свою третю поспіль Олімпіаду поїде титулована веслувальниця на байдарці – 35-річна лучанка Марія Повх. Заслужена майстриня спорту має в активі 14 золотих медалей на національному рівні. В дистанції на 500 метрів вона не поступається з 2016 року! Разом із цим Марія може похизуватися призовими місцями на міжнародних турнірах: золото Європейських ігор (2019 рік) у байдарці-двійці, срібло та бронза на чемпіонаті Європи у четвірці (в 2015 та 2017 роках). Також вона здобула два золота і два срібла на етапах Кубка світу у 2016 році.

На Олімпіаді в Ріо байдарка-четвірка, у складі якої виступала Повх, завершила виступ за крок до нагороди – на четвертому місці. У Токіо – на десятому. В одиночному розряді найкращий результат спортсменки на Олімпіадах – 15 сходинка. Цьогоріч волинянка змагатиметься лише в індивідуальній «гонці» на 500 метрів.

Тренери Марії Повх – Роман Повх та Андрій Шевчук. Перші наставники – Ольга Мухаметаліна і Тарас Шевченко.

Старт Марії Повх запланований на 7 серпня.

Данило Даниленко

Спринтер Данило ДаниленкоСпринтер Данило Даниленко
Автор фото:Жорстка атлетика

Як і в попередні роки, найбільше представників Волинь має в легкій атлетиці. В Токіо 29-річний Данило Даниленко поїхав у ролі запасного у змішаній естафеті 4Х400. Тоді його «послуги» не знадобилися, проте спринтер поставив собі чітку ціль: стати основним бігуном збірної в Парижі. І це йому вдалося!

«Мені дуже важко було у статусі запасного. Сприймав це як особистий провал та хотів якнайшвидше повернутися додому, – розповідає Данило у коментарі misto.media. – У мене були емоційні думки щодо завершення кар’єри, але відпочинок допоміг розібратися у собі. Я вирішив, що здатен на більше, і дав собі слово: повноцінно відібратися у Париж».

Перед прибуттям у Францію Даниленко разом із командою провів 20-денний збір у Мукачеві, де довелося тренуватися в умовах аномальної спеки. Останні дні підготовки до старту пройдуть у Ватіньї. Туди спринтери вирушили 21 липня.

«Розумію, що буде дуже складно. Рівень результатів у світі нині дуже високий. Вважаю, що кожному з нас необхідно демонструвати максимум або бути близько до особистих рекордів. У такому разі у нас буде шанс на успіх»

Данило Даниленко

Зі слів спортсмена, мінімальне завдання – оновити рекорд України. Вища планка – пробитися до фіналу.

«Сьогодні ми на 14 місці у світовому рейтингу, а фінальний забіг – це топ-8. Має скластися абсолютно все, і для цього точно необхідно максимально реалізувати напрацьовану фізичну форму та тактично вдало відпрацювати свій етап», – резюмував бігун.

До слова, Данило Даниленко народився в Черкасах, проте з 2015 року представляє Луцьк. Його тренують Сергій Басенко та Олег Вегнер. Найкращий результат спринтера на дистанції в 400 метрів – 46,04 секунди (2021 рік). Склад збірної України на змішану естафету: Данило Даниленко, Олександр Погорілко, Мар’яна Шостак та Тетяна Мельник.

Кваліфікаційний забіг запланований на 2 серпня.

Ірина Климець

Хто з волинських спортсменів поїхав на Олімпійські ігри
Автор фото:FB Іри Климець

Волинська метальниця молота 29-річна Ірина Климець здобула право втретє позмагатися на Олімпійських іграх майже в останній момент. Своє місце в Парижі вона отримала, коли три метальниці, вищі за неї у світовому рейтингу, не заявилися для участі. Це дозволило забрати Ірині «останній квиток» до столиці Франції.

«Коли я дізналася, що таки отримала ліцензію, емоції були просто неймовірні, – пригадує легкоатлетка. – Мій тренер Роман Черкашин та фахівці збірної були впевнені, що отримаю свій шанс, але я не вірила».

Про те, що втретє поїде на Олімпіаду, Ірина дізналася від колеги Ольги Корсун, яка написала їй в Instagram:

«Перевіривши це на сайті федерації, я просто почала кричати від радості, бігати та стрибати! Цей момент був вдвічі приємніший, бо це сталося в день народження мого тренера — чудовий подарунок для нього»

Підготовку до Парижу Климець проводить на олімпійській базі в Конча-Заспі. Там вона працюватиме до кінця липня. Далі вирушить до Франції.

«Моє завдання – виконати все те, що ми робимо на тренуванні. Особливо в технічному плані. Для мене важливо не хвилюватися та отримати задоволення від виступу, – резюмувала Ірина. – Пишаюся, що я українка та волинянка і буду боротися за свій рідний край, виборюватиму кожен сантиметр. Зроблю все, щоб моє прізвище знали, щоб мною пишалася вся моя родина, мій тренер, мама і, звичайно, – тато, який спостерігає на Небесах».

Серед найвищих досягнень Ірини: золото Універсіади (2019 рік), бронза Кубка Європи, вісім золотих медалей чемпіонату України (також: дві срібні та три бронзи). Особистий рекорд – 73,59 метра.

Старт Ірини Климець запланований на 4 серпня.

Олена Собчук

Скороходка Олена СобчукСкороходка Олена Собчук
Автор фото:Жорстка атлетика

На свої перші Олімпійські ігри поїде 28-річна ходунка Оленка Собчук. Волинянка отримала право боротися за нагороди одразу в двох дисциплінах: в особистій дистанції на 20 кілометрів та в змішаній естафеті (42 км), де її партнером буде земляк Іван Банзерук. У коментарі misto.media спортсменка зазначила, що повноцінно налаштовується на дві дистанції, хоча спочатку всі цілі ставилися на 20-кілометрову «гонку». Коли ж вдалося отримати ліцензію і для участі в естафеті, то програму скоригували так, щоб якнайкраще виступити і в індивідуальному, і в командному змаганнях.

«Звичайно, хочеться, щоб усі зірки зійшлися, і вдалося виконати задуми на першому старті. Але це завжди трішки лотерея. Погане самопочуття чи просто невдалий день можуть завадити викластися на повну. Добре, що є можливість „реабілітуватися“ в естафеті, покращити результат і гідно представити країну. Але я вірю, що зможу чудово пройти дві дистанції», – сказала Олена.

Спортсменка зауважила, що підготовка до Олімпіади проходить за графіком, але непросто, особливо в моральному контексті.

«Долати цей шлях нелегко в будь-якому разі, а в Україні ще й триває війна, тож спокійно тренуватися просто нереально. У мене весь рік в переїздах, я майже не буваю вдома, але маю сім’ю, хвилююся за сина. Як і за всіх співгромадян, – зазначила легкоатлетка. – Проте, це не заважає мені максимально налаштовуватися на роботу, викладатися на максимум та долати будь-які труднощі».

Серед найвищих досягнень Олени: 4 місце на чемпіонаті Світу (50 км, 2019 рік), 11 місце на ЧС (20 км, 2022 рік), 10 місце на ЧС (20 км, 2023 рік). Тренує спортсменку Микола Калитка.

Індивідуальний старт Олени Собчук запланований на 1 серпня. Естафета — 7 серпня.

Марія Сахарук

Марія Сахарук буде виступати 1 серпняМарія Сахарук буде виступати 1 серпня
Автор фото:Жорстка атлетика

Ще одна волинянка, яка вийде на 20-кілометрову дистанцію Олімпіади – Марія Сахарук (вік – 28 років). Це вже друга участь волинянки в Олімпійських іграх, дебютувала вона три роки тому в Токіо, фінішувавши на аналогічній дистанції на 19 місці – єдина з українців та українок, хто увійшов у топ-20.

На початку березня цього року Марія Сахарук виграла чемпіонат України, але трішки не дотягнула до нормативу, який забезпечує ліцензію. Надолужити вона змогла вже під час міжнародного турніру у Словаччині, де пройшла «двадцятку» за 1:29.14.

Тренує спортсменку Валентина Борисюк. Її старт запланований на 1 серпня.

Іван Банзерук

Іван Банзерук вихованець відомого тренера Володимира ЯловикаІван Банзерук вихованець відомого тренера Володимира Яловика
Автор фото:FB Івана Банзерука

Досвідчений ходун 34-річний Іван Банзерук поїде на свою третю Олімпіаду поспіль. Так, у Ріо він фінішував 39-м. А ось в Токіо знявся з 50-кілометрової дистанції. Цього разу Банзерук буде боротися за нагороди в парній естафеті (яка замінила в програмі чоловічу дистанцію на 50 кілометрів), компанію йому складе інша волинянка — Олена Собчук.

Серед найвищих досягнень спортсмена: багаторазовий призер чемпіонатів України, переможець кубка Європи в 2017 році, два срібла в рамках командного чемпіонату світу.

Тренер Івана Банзерука – Володимир Яловик.

Старт легкоатлета запланований на 7 серпня.

Валентин Рубчинський

Валентин Рубчинський родом із ЛуцькаВалентин Рубчинський родом із Луцька
Автор фото:Динамо

Вперше у своїй історії Україна візьме участь в олімпійському турнірі з футболу. Це єдиний командний вид спорту, в якому буде представлена наша країна в Парижі, і тут також є волиняни. А точніше – уродженець Луцька 22-річний Валентин Рубчинський.

Валентин є вихованцем дніпровської академії. Професійний дебют центрального півзахисника відбувся за «Дніпро» в рамках Другої ліги у 2018-му. Вже в наступному році виконавець перейшов до «Дніпра-1», кольори якого захищав до цього літа. Сьогодні ж Валентин вже є гравцем київського «Динамо».

За плечима у лучанина – понад 50 матчів в УПЛ та досвід виступів у єврокубках: в Лізі Європи та Лізі конференцій.

Перший матч Україна проведе вже 24 липня проти збірної Іраку. Початок – о 20:00.

27 липня Україна зіграє з Марокко. Початок – о 18:00.

30 липня зустрінеться з Аргентиною. Початок – о 18:00.

Так, футбольний турнір починається до офіційного відкриття Олімпійських ігор.

Де дивитися Олімпійські ігри 2024?

Церемонія відкриття Олімпійських ігор 2024 відбудеться 26 липня. Вперше в історії урочиста подія пройде не в межах стадіону. Натомість національні команди пройдуть шість кілометрів річкою Сена на човнах. Церемонія розпочнеться о 21:30 за київським часом.

Офіційним транслятором Олімпіади в Україні є «Суспільне». Усі змагання можна буде переглянути на платформі «Суспільне. Спорт» і регіональних каналах «Суспільного», які доступні в медіасервісі Megogo та в цифровому ефірному телебаченні T2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів