Поділитись:

Обмежено придатних можуть призвати до 25 років: чому так сталося

Четвер, 25 липня 2024, 10:39
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Чоловіки, визнані раніше обмежено придатними, можуть бути мобілізовані, навіть якщо їм немає 25 років. Міноборони України підтвердило це у відповідь на запит одного з народних депутатів.

Адвокат Роман Сімутін, пояснив, чому так відбувається, – інформує МЕТА.UA.

Зі слів адвоката, ця прогалина не з'явилася от зараз. Вона вже існувала ще з початку повномасштабного вторгнення.

«У законі про військовий обов'язок та військову службу зазначена дивна річ. Ми розуміємо, що є резервісти, тобто ті, хто закінчив військову кафедру, і їх можна мобілізувати в будь-якому віці до 25 років, бо у них є офіцерське звання і вони є військовозобов'язаними. Разом з тим, людей, які до цього проходили ВЛК і були визнані обмежено придатними, зараховують в запас, тобто вони також стають військовозобов'язаними», – зазначає Роман Сімутін.

І цю прогалину досі не виправили, вона з'явилася не в новому законі про мобілізацію.

«У мене в практиці вже було кілька випадків, коли людей мобілізували у 23 роки, бо вони були обмежено придатними. З цим нічого не зробиш, не оскаржиш, адже це врегульовано законодавством. Відповідно до нього, все правильно. Суд у таких випадках підтверджує, що людину мобілізувати можна, адже це прописано в законі», – зауважує адвокат.

Всі військовозобов'язані поділяються на категорії:

  • призовники (до 25 років),
  • резервісти,
  • ті, хто в запасі.

Призовники не підпадають під призов до 25 років, на відміну від двох інших категорій.

«У цій нормі немає жодної логіки. Коли її було прийнято, на це не звернули уваги. Я не знаю, чому так відбувається, але до цього часу цю норму не виправили. Уже були розмови про врегулювання питання, але до цього часу нічого не змінилося», – додає адвокат.

У мирний час обмежено придатних знімають з обліку, їх просто до повномасштабної війни ставили в запас. Фактично переносили зі статусу призовника в статус того, що в запасі, адже він у воєнний час вважається придатним до служби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів