Поділитись:

Кредитування під 0%: у Волинській ОВА розповіли, як встановити сонячні панелі й вітрові установки (фото, відео)

Середа, 24 липня 2024, 13:00
Кредитування під 0%: у Волинській ОВА розповіли, як встановити сонячні панелі й вітрові установки (фото, відео)

Заступник голови Волинської ОДА Тарас Шкітер зустрівся із представниками банків Волині, аби обговорити умови та механізми отримання пільгових кредитів під 0% на сонячні панелі й вітрові установки для населення.

Про це інформує пресслужба Волинської ОВА.

На зустрічі були присутні заступник начальника філії Волинське обласне управління АТ «Ощадбанк» з роздрібного бізнесу Анатолій Чаблук, заступник директора Волинської обласної дирекції «Укргазбанк» Дмитро Гаць, начальник управління продажів корпоративного банкінгу Волинської обласної дирекції «Укргазбанк» Олександр Отченашенко та керуючий Волинською обласною дирекцією Едуард Зубчик.

З 20 липня в Україні розпочали працювати програми для підвищення енергонезалежності населення. Зокрема, йдеться про пільгове кредитування під 0% на сонячні панелі й вітрові установки для приватних домогосподарств.

Як зазначив Тарас Шкітер, незабаром ми входимо в опалювальний сезон.

Кредитування під 0%: у Волинській ОВА розповіли, як встановити сонячні панелі й вітрові установки (фото, відео)

«Перед опалювальним сезоном населення має підготуватися. І коли є такі якісні програми з нульовим відсотком кредитування фізичних осіб на придбання генеруючих установок, що виробляють електричну енергію, варто про це поговорити», – зауважив заступник голови Волинської ОВА Тарас Шкітер.

Як розповів Анатолій Чаблук, програма енергоефективності домогоподарств передбачає компенсацію відсоткової ставки впродовж 10 років. Максимальна сума кредиту складає 480 тис. грн, мінімальна – 100 тис. грн. Кошти надаються цільово на придбання та встановлення гібридної системи електропостачання. Термін кредитування варіюється від 12 місяців до 120 місяців та обирається позичальником в залежності від фінансових можливостей.

Кредитування під 0%: у Волинській ОВА розповіли, як встановити сонячні панелі й вітрові установки (фото, відео)

Кредит надається шляхом перерахунку кредитних коштів на рахунок продавця чи постачальника цього обладнання. Відсоткова ставка – нуль, разова комісія передбачена у розмірі 1,5 %.

У вимогах чітко визначена номенклатура обладнання, яке підпадає під державну компенсацію. Так, йдеться про придбання та встановлення комплекту гібридної системи електропостачання, а саме: сонячні батареї, вітрові установки потужністю від 1 до 10-и кіловат. В цей комплект обов’язково має входити гібридний інвертор та установка зберігання енергії, тобто акумулятор.

Необхідні документи для отримання кредиту:

  • паспорт,
  • ідентифікаційний код,
  • довідка про доходи чоловіка й дружини,
  • довідка про несудимість,
  • документи на обладнання, яке купуватиметься.

Обов’язково позичальник має бути власником домогосподарства, на своє ім’я мати відкритий особовий рахунок абонента електромережі. А загальна площа допогосподарства не повинна перевищувати 250 кв.м. Сюди враховується житловий будинок та інші додаткові житлові споруди на території земельної ділянки. Вік – від 21 року до 60-ти років.

Слід зазначити, що змонтована система не поширюється на «зелений» тариф. Тобто реалізувати цю схему для власної компенсації якихось грошових надходжень буде неможливо.

Окрім того, була доповнена державна програма «Доступні кредити 5-7-9» для пільгового кредитування ОСББ.

Як розповів Дмитро Гаць, ОСББ долучили як учасників. Так, як і раніше, це програма, яка дозволяє здешевлювати відсоткову ставку по кредиту.

Умовами передбачено, що ОСББ може отримувати кредити на енергоефективні заходи. Зокрема прописана ставка 7%, але на перший рік кредитування. Програма передбачається на 5 років і наразі адаптовується. Тож поки що на наступні роки фінансування – ставка чітко ще не визначена. Відповідно «Доступні кредити 5-7-9» наразі поєднуються із програмою «ГрінДім». Тобто, окрім здешевленої ставки, пропонується й компенсація.

«На початках ми бачимо, що це буде в межах програми «ГрінДім» і поки що в межах одного року фінансування, де вони зможуть отримувати компенсацію 70 % вартості понесених витрат на інвестиційний проєкт, плюс здешевлена ставка 7%», – пояснив Дмитро Гаць.

Кредитування під 0%: у Волинській ОВА розповіли, як встановити сонячні панелі й вітрові установки (фото, відео)

Аванс стартує від 20 %, але індивідуально для таких цілей можуть розглядати й 10 %. Це також стосується й термінів кредитування. Зокрема, можливий варіант до розгляду – 7 років фінансування, а не 5 років.

Окрім того, торкнулись теми кредитування підприємств сектору економіки. Однак, вирішили предметніше про це поговорити на додатковій зустрічі, на яку запросять безпосередніх учасників програм: голів ОСББ, представників комунальних установ, керівників територіальних громад та партнерів (постачальників обладнання).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів