Незвичний ракурс: показали центр Луцька зразка 70-х

Середа, 24 липня 2024, 09:10

У мережі показли архівне фото центральної частини Луцька.

Його у спільноті Lutsk - historic city in photos, videos and notesопублікувала користувачка Алла Васильковська.

Автори публікації зазначили, що знімок датований 1968 роком.

У коментарях люди, які застали цей час, пояснили ракурс, з якого зроблене фото і розповіли, що ж зараз розташоване у цій рокації.

Так, за їхньою інформацією, ліворуч – ЦУМ.

«Щоб впізнати, потрібно було народитися хоча б у середині 50-х. Щоб запам'ятати. Це чудове місце. Де був маленький розкішний парк. Оті колонни-вхід. А зараз там театр .Ось таким був Луцьк зеленим. Скрізь. Не було моди на чужі канадські низькорослі,з малою кроною клени. Садили свої дерева. І літо тішило,і осінь була гарною. Цілий рік краса», – пишуть лучани.

 

Нагадаємо, раніше ми писали про те, якою була площа Ринок у Луцьку 100 років тому. 

Довідково: 

У 1970-хроці місце, де зараз знаходиться Театральний майдан у Луцьку, виглядало зовсім інакше. Театральний майдан, який сьогодні є центральною площею міста, у ті часи мав інше призначення та вигляд.

У 60-х роках ХХ століття на місці сучасного Театрального майдану знаходилася частина історичного центру міста, зокрема, житлові будинки та невеликі комерційні об'єкти. Центральною частиною цього району була вулиця Лесі Українки, яка вже тоді була однією з головних артерій Луцька.

Сам майдан був створений пізніше, коли було ухвалено рішення про будівництво драматичного театру та благоустрій прилеглої території. На той час центральна частина Луцька активно розбудовувалася та модернізувалася відповідно до радянських стандартів.

Місце, де зараз знаходиться сучасний драматичний театр, у 1968 році ще не було повністю забудоване, а площа мала вигляд звичайного міського простору без виразних архітектурних об'єктів. Місцеві мешканці використовували цей простір для повсякденних потреб, а не як важливу культурну та громадську зону.

Центр Луцька у той час був на етапі перетворень, що пізніше призвело до створення Театрального майдану як важливого культурного центру міста, яким ми його знаємо сьогодні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: