Пільгове кредитування населення під 0% на сонячні панелі й вітрові установки: умови та механізм отримання

Вівторок, 23 липня 2024, 19:48

З 20 липня в Україні розпочали працювати програми для підвищення енергонезалежності населення. Зокрема, мова про пільгове кредитування під 0% на сонячні панелі й вітрові установки для приватних домогосподарств.

 Про умови та механізми отримання кредиту говорили під час робочої зустрічі заступника голови ОДА Тараса Шкітера із представниками банків Волині, – йдеться на сайті ОВА.

Зокрема серед присутніх: заступник начальника філії Волинське обласне управління АТ «Ощадбанк» з роздрібного бізнесу Анатолій Чаблук, заступник директора Волинської обласної дирекції «Укргазбанк» Дмитро Гаць, начальник управління продажів корпоративного банкінгу Волинської обласної дирекції «Укргазбанк» Олександр Отченашенко та керуючий Волинською обласною дирекцією Едуард Зубчик.

 

Як поінформував Анатолій Чаблук, програма енергоефективності домогоподарств передбачає компенсацію відсоткової ставки впродовж 10 років. Максимальна сума кредиту складає 480 тис. грн, мінімальна – 100 тис. грн. Кошти надаються цільово на придбання та встановлення гібридної системи електропостачання. Термін кредитування варіюється від 12 місяців до 120 місяців та обирається позичальником в залежності від фінансових можливостей.

 

Кредит надається шляхом перерахунку кредитних коштів на рахунок продавця чи постачальника цього обладнання. Відсоткова ставка – нуль, разова комісія передбачена у розмірі 1,5 %.

Слід зазначити, що у вимогах чітко визначена номенклатура обладнання, яке підпадає під державну компенсацію. Так, йдеться про придбання та встановлення комплекту гібридної системи електропостачання, а саме: сонячні батареї, вітрові установки потужністю від 1 до 10-ти кіловат. В цей комплект обов’язково має входити гібридний інвертор та установка зберігання енергії, тобто акумулятор.

 

Щодо необхідних документів, то це: паспорт, ідентифікаційний код, довідка про доходи чоловіка й дружини, довідка про несудимість та документи на обладнання, яке купуватиметься.

Обов’язково позичальник має бути власником домогосподарства, на своє ім’я мати відкритий особовий рахунок абонента електромережі. А загальна площа допогомподарства не повинна перевищувати 250 кв.м. Сюди враховується житловий будинок та інші додаткові житлові споруди на території земельної ділянки. Вік – від 21 року до 60-ти років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: