Поділитись:

Велика Волинь: назвали топ-5 водойм для відпочинку на Рівненщині

Вівторок, 23 липня 2024, 09:40
Велика Волинь: назвали топ-5 водойм для відпочинку на Рівненщині

Літо – у розпалі, як і сезон відпусток. Ми уже чимало розповідали про популярні для відпочинку озера на Волині, а також водойми, які відвідувати не варто.

Писали й про вартість на проживання. А тепер ловіть п'ятірку найдивовижніших водойм Рівненщини, які варто відвідати кожному, за версією видання Радіотрек.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тиша і спокій: показали райський куточок на Світязі (фото)

Озеро Нобель

Велика Волинь: назвали топ-5 водойм для відпочинку на Рівненщині 

Найбільше озеро Рівненської області. Його площа - 4,99 квадратних кілометри, глибина - до 10 метрів. Розташоване воно у Зарічненському районі поблизу одноіменного села Нобель. Відстань від Рівного - 213 кілометрів.

На озері є три острови. Воно є одним з найбагатших на рибу в басейні річки Дніпро.

Риба озера Нобель – хижаки – щука, окунь, судак, сом, в’язь. Біла риба – сазан, лящ, плотва, густера, карась, головень, лин.

Околиці озера є місцем гніздування птахів різних видів, у тому числі диких гусей і лебедів.

Вода в озері дуже чиста і м’яка. Воду для польських королів возили саме з цього озера для прийому водних процедур. Навколо – прекрасні ліси, багато грибів і ягід.

Біле озеро

Велика Волинь: назвали топ-5 водойм для відпочинку на Рівненщині 

Розташоване у Володимирецькому районі поблизу села Більська Воля. Має площу 4,53 квадратних кілометри. Це друге за величиною озеро в Рівненській області після озера Нобель.

Воно складається з двох лійкоподібних улоговин карстової природи глибиною 22 і 26 м. У 2005 році тут зафіксовано глибину 34 м. Відстань від Рівного - 150 км.

У Білому  озері зафіксовано 22 види риб. Цікавою особливістю озера є присутність вугра річкового європейського. Цей вид має змієвидне тіло, довжиною 1,5 м, вагою до 8 кг. Численими видами риб у озері є лин, йорж, карась, плітка, окунь, краснопірка, верховка, верховодка, щука, плоскирка.

Хрінницьке водосховище

Велика Волинь: назвали топ-5 водойм для відпочинку на Рівненщині 

Хрінницьке водосховище створене у 1957 році на річці Стир. Площа його становить 2,5 квадратного кілометра. Розташоване біля села Хрінники Демидівського району. Відстань від Рівного - 74 кілометри.

Глибина Хрінницького водосховища  від двох до шести метрів, на ямах та руслі річки є і більше.

Тут є близько 28 видів риб: щука, окунь, лящ, плітка, краснопірка, сом, сазан, плоскирка, карась сріблястий та ін.

Є бази для відпочинку, приватні садиби, санаторій. Прокат човнів та катамаранів.

Озеро Воронки 

Велика Волинь: назвали топ-5 водойм для відпочинку на Рівненщині 

Озеро розташоване у одноіменному селі Володимирецького району. Його площа становить 2,1 квадратних кілометри. Відстань від Рівного - 151 км.

Вода тут чиста, мало мінералізована, має слабокислу реакцію.

Берег лише в одному місці має невелику смугу піщаного пляжу, більша ж його частина оточена хитким плавом різної ширини. На березі озера розташована туристична база. Проте тут вдосталь місць, аби зупинитися у наметах. Також селяни пропонують в оренду приватні садиби.

Тут знайшла собі прихисток така рідкісна рослина, як молодильник озерний, що швидко зникає у зв'язку з промисловим або побутовим забрудненням водойм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де покупатись біля Луцька: ТОП-3 цікаві локації

Голубе озеро

Велика Волинь: назвали топ-5 водойм для відпочинку на Рівненщині 

Розташоване воно за 4 км від смт Клесів, якраз на кордоні Сарненського і Рокитнівського районів. Має глибину до 30 метрів.

Місцеві жителі кажуть, вода з озера має лікувальні властивості, зокрема допомагає при захворюваннях шкіри та поліпшує настрій.

У 60-х роках тут добували граніт. Після того, як видобуток каменю припинили, кар’єр затопили водою. До послуг відпочивальників: альтанки, дитячі майданчики, гірки, каруселі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів