8,2% інфляції у 2024: в Emporium розповіли як це впливає на купівельні звички

Понеділок, 22 липня 2024, 14:51

Інфляція — не нове явище для України, однак від початку повномасштабної війни вона відчутно посилилася. А за попередніми прогнозами Нацбанку України, вже цього року вона може досягти 8,2%.

Експерти сервісу зі знижками та промокодами emporium.com.ua, враховуючи вплив інфляції на споживчі ціни, радять підходити до покупок більш зважено та шукати додаткові шляхи економії. І, як вони зазначили, все більше українців вже зараз намагаються використовувати інструменти заощадження, які раніше часто ігнорували. Наприклад, промокоди, купони, програми лояльності тощо.

Зауважимо, що 8,2% — це досить високий показник інфляції, який фактично означає відповідне здорожчання більшості товарів та послуг. Проте цей прогноз дещо кращий, ніж був у НБУ на початку року. Тоді експерти прогнозували показник у 8,6%. При цьому споживча інфляція дещо сповільнилася у порівнянні з 2022-2023 роками. А в місячному вимірі споживчі ціни зараз зростають на 0,5%, що відносно небагато.

В Emporium також звернули увагу, що раніше Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%, що стало досить вагомим кроком для стимулювання економічного розвитку та має на меті ефективніше підтримувати український бізнес у складних умовах. Також цей крок має позитивно вплинути на умови видачі кредитів населенню і загалом може додатково активізувати економічні процеси. Проте очікувати на разючі зміни поки що не варто — для цього необхідне завершення бойових дій та відбудова української економіки.

Враховуючи, що вартість більшості товарів та послуг на тлі інфляції поступово зростає, українцям варто розглянути можливість використовувати наступні шляхи економії:

  • Знаходити та застосовувати промокоди на знижку в улюблених магазинах.

  • Бодай частково відмовитися від спонтанних покупок, а вичікувати сезонних знижок та розпродажів.

  • За можливості купувати товари оптом, щоб додатково заощадити.

  • У деяких випадках — замовляти товари з-за кордону, якщо різниця у ціні дійсно відчутна і вони готові почекати 1-2 тижні.

Спеціалісти Emporium наголошують, що наразі передумов для відчутного зниження темпів інфляції фактично немає. А в осінньо-зимовий період можливе додаткове загострення через складну ситуацію з енергетичним сектором, особливо якщо ворожі обстріли енергетичних обʼєктів посиляться. Адже від цього страждають не лише громадяни, але й бізнес, якому все складніше працювати в таких умовах. Втім, місце для оптимізму також залишається. І поліпшення прогнозів НБУ щодо інфляції у 2024 році та наступних роках — яскравий тому доказ.