Автівки, обладнання, техніка: волонтери з Латвії і волинські лісівники спільно допомагають ЗСУ (фото)

Понеділок, 22 липня 2024, 16:00

Волонтери з Латвії у партнерстві із лісівниками за період повномасштабної війни вже відправили на фронт десятки автівок, сотні одиниць вартісного військового обладнання, техніки та засобів.

Про це розповідають у Поліському лісовому офісі ДП «Ліси України».

Головний ініціатор переважної кількості такої підтримки – голова Ради сертифікації лісів Латвії Маріс Лиопа – називає це не допомогою, а обовʼязком перед українськими військовими.

Маріс Лиопа

«Ми переможемо! Кажу «ми», тому що не відділяю війну в Україні від нашої спільної боротьби. Повірте, латвійці чітко усвідомлюють, що для нас роблять українські воїни. Якби цю агресію не стримувала Україна, війна прийшла б уже і до нас. Тому не зупинимося, поки разом із українцями не знищимо окупанта. Все, що ми робимо, – лише крапля від безмежної вдячності, яку маємо можливість хоча б так висловити Україні та її Збройним силам», – зазначає він.

Хлопці із ЗСУ завжди найбільше радіють волонтерським квадрокоптерам та позашляховикам. Нещодавно приїздили забирати ще 6 автівок, наповнених різним обладнанням.

Машини, вже традиційно доставлені з Латвії лісівниками, на Волині пройшли повне технічне обслуговування. Зі свого боку колектив Поліського лісового офісу ДП «Ліси України» зібрав додаткову допомогу, щоб автівки їхали заповнені. У переліку – все необхідне, що замовляють військові. Ці машини вже допомагають виконувати бойові завдання.

 

23-річний Андрій Ящук, який доставляв автівку на позиції 14-ї ОМБР ім. Князя Романа Великого, каже, що дуже радий виконувати таку місію.

Андрій Ящук

«Ми вже отримували від цих волонтерів машини не раз. І позашляховики, і більш габаритні – вантажівки. Дуже цінна – переобладнана в душ на колесах – от за це хлопці особливо вдячні. Машини нам не просто потрібні, без них ніяк. На війні – це фактично розхідник. Латвійські волонтери і самі до нас приїздили не раз. Звісно, не з порожніми руками. Крім машин, були дрони, медичні препарати, багато інших засобів. А зараз от і я побував вдома, що теж тепер трапляється не часто», – розповідає Андрій.

Микола – у цивільному житті працівник Володимир-Волинської філії ДП «Ліси України» – також зазначає, що такій допомозі військові дуже радіють. Саме цю автівку планують використовувати для підвезення боєкомплектів.

Таке ж розповідає Петро Драган. Військовий каже: машини і дрони однозначно найбільш потрібні. Але цінно, що лісівники віддають їх із повними причепами не менш необхідних на фронті додатків.

Анатолій Литвинчук до служби в армії працював помічником лісничого у філії «Любешівське лісомисливське господарство». Зараз серед його обовʼязків – перевезення поранених. І загиблих. Тож позашляховик, якого він забрав у частину, виконуватиме переважно саме таку функцію.

Розповідає, що він не сам із родини служить – військовим став і син Олександр, теж раніше лісівник. Недавно хлопець отримав поранення, тому зараз перебуває на лікуванні.

Андрій Шинкар працював у Колківській філії. Війна для нього почалася у 2015 році. Зараз – уже майор.

Андрій Шинкар

«Щоб ви розуміли цінність авто для нас, скажу так. З того часу, як нам повідомили, що дадуть цей позашляховик, ми втратили вже дві машини. Це за тиждень. Але головне – всі, хто були в тих авто, живі!» – розповідає він.

Директор Поліського лісового офісу ДП «Ліси України» Олександр Кватирко, який завжди особисто долучається до організації волонтерської допомоги, розповідає, що такі справи вдається реалізовувати завдяки багатьом небайдужим людям.

«Ми вже багато разів розповідали про те, як розпочалася співпраця з латвійськими партнерами. Але знову хочеться нагадати про цих людей і подякувати, перш за все, усьому колективу підприємства із сертифікації лісів Латвії та особисто голові Ради Марісу Лиопі – він із тих волонтерів, які не втомлюється. З нами постійно на звʼязку колишні лісівники Едвінс Заковінцс та Гунтіс Гранданс – практично в кожній передачі на фронт є і їхній внесок. Часто долучається колектив Latvijas Finieris – підприємства, що є провідним виробником фанери та її продукції в країнах Балтії. Не менше вдячності і колективам наших філій, завдяки яким має можливість активно працювати в напрямку забезпечення військових благодійний фонд "Поліський лісівник"», – зазначив Олександр Кватирко.

Зі слів Олександра Кватирка, така робота загалом якісно поставлена на рівні центрального офісу ДП «Ліси України».

«Працює «Спілка воїнів-лісівників України», створена з ініціативи гендиректора Юрія Болоховця. В наших колективах немає жодної людини, яка б не долучалася до збору за потреби», – додав він.

Анатолій Литвинчук вручає подяку Олександру Кватирку

Як зазначає Олександр Кватирко, завдяки цій справі лісівники періодично мають нагоду поспілкуватися з колегами, які за роки війни вже стали професійними військовими.

«Переважно допомогу ми доставляємо самі, а буває – і наші працівники приїздять забирати авто у свої частини. Для них це як додаткова маленька відпустка, можливість побачити рідних. Насправді ми, як і всі, дуже чекаємо, щоб уже була наша Перемога, всі військові приїхали не у відпустки, не по авто, а повернулися додому», – говорить Олександр Кватирко.

Загалом у різних частинах зараз служить 278 лісівників з Рівненщини та Волині.

«Всі ці люди – найбільша гордість. Хочеться зробити все можливе, щоб вони завжди відчували нашу підтримку», – зазначив директор Поліського лісового офісу ДП «Ліси України».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: