На луцьких ринках перевіряють кавуни: чи є в них нітрати (відео)

Неділя, 21 липня 2024, 11:38

На луцьких ринках триває перевірка баштанних культур на вміст нітратів. Цього року сезон продажу кавунів розпочався раніше.

Про це Суспільному розповіла продавчиня одного з луцьких ринків Наталія.

Звідки везуть кавуни у Луцьк

Зі слів продавчині, наразі базар перенасичений баштанними з Одеської області.

«Вже потрошку беруть: і половинками, і цілими. Більш беруть кавуни, як дині. У нас була лабораторія. Перевіряли – усе добре», – говорить продавчиня Наталія.

centerПродавчиня Наталія

Зі слів продавчині Зінаїди, раніше у Луцьк привозили для продажу кавуни з Болгарії, то вони були дорожчі.

«Зараз уже привозять з Одеси, то ціна гуртова і закупна дешевше стала. І реалізація пішла набагато дешевша. Болгарський – він не має такої іскринки. Не такий водяний він, а більш насичений», – каже продавчиня Зінаїда.

centerПродавчиня Зінаїда

Продавчиня Людмила розповіла: встигла реалізувати кавуни не лише з Волині, а й з-за кордону. Зокрема, з Румунії та Болгарії. Відзначає сорт кавунів «Карістан».

«Він йде такий великий, такий натуральний кавун – солодкий, соковитий. Кісточок небагато. Ціни зараз коливаються від 25 до 30 гривень за кілограм», – говорить продавчиня Людмила.

centerПродавчиня Людмила

Що кажуть про купівлю кавунів лучани

«Не пам’ятаю, який саме, маю на увазі сорт, але купував уже. Непоганий досить був. Клімат увесь зсунувся. Раніше стає гаряче. Тому й раніше вони достигають», – каже покупець Олександр.

centerПокупець Олександр

«Ще вони з нітратами. Не можна їсти. Вже знаю, що можна втравитися дуже легко. У мене не було, але в онуків був такий досвід», – говорить покупець Святослав.

centerПокупець Святослав

Чи є нітрати в кавунах у Луцьку: результати перевірок

Провідна лікарка регіональної лабораторії при управлінні Держпродспоживслужби Ангеліна Чорна щодня перевіряє кавуни на вміст нітратів у спеціальній лабораторії на території луцького ринку «Пасаж».

centerПеревірка кавунів на вміст нітратів у лабораторії одного з луцьких ринків

«Робиться три проби, тоді вираховується середнє число: скільки міліграмів на кілограм є нітратів. От я міряла кавун: 36 нітратів, 36 міліграмів на кілограм. Норма – 60. Це допустима норма на нітрати», – каже Ангеліна Чорна.

centerПровідна лікарка Ангеліна Чорна

Зі слів завідувачки відділу Держпродспоживслужби в області Лариси Голембовської, за останні шість місяців на ринках Волині провели понад 30 тисяч досліджень на нітрати, з них більша частина – у Луцьку.

centerДослідження кавунів на нітрати на ринках області

«За цих пів року у нас не було перевищення по нітратах – все йде у межах допустимих рівнів. Якщо ж є перевищення нітратів, така продукція не допускається до реалізації та утилізується коштом власника», – говорить Лариса Голембовська.

centerЗавідувачка відділу Лариса Голембовська

Фахівчиня застерігає волинян не купувати кавуни та дині на стихійних ринках й нелегальних місцях продажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: