Поділитись:

Як подолати безсоння у спеку: поради експертів

Неділя, 21 липня 2024, 03:22
Як подолати безсоння у спеку: поради експертів

Улітку, коли надворі тримається сильна спека, дискомфорт переслідує людей не лише під палючим сонцем. У спекотну погоду багатьом людям складніше засинати уночі.

Однак існують певні лайфхаки, що допоможуть впорати з викликаним надмірною духотою безсонням, повідомляє Oboz.ua.

Видання The Telegraph наводить результати дослідження, яке провели в Університеті Васеда у Японії у 2020 році: науковці встановили, що у людини може виникати безсоння, коли температура у приміщенні піднімається вище від +24 градусів за Цельсієм.

Водночас колеги дослідників з японського Університету Тохоку Фукуші ще в 2012 році методом дослідження встановили: підвищення температури у спальні на 6 градусів на 6,8% збільшує час, необхідний для засинання, натомість ефективність сну знижується на 7%.

Японські вчені стверджують: для відновлення тіла необхіден глибокий сон, а він у спекотну погоду скорочується. Відтак наступного дня людина швидше втомлюватиметься.

Фахівці, що знають про сон геть усе, мають кілька дієвих порад щодо того, як виспатися у спеку.

Вони радять зберігати голову холодною – й у прямому, й насамперед у переносному сенсі.

Зокрема, доктор Гай Медоуз, співзасновник і клінічний директор програми Sleep School, переконаний: неспокій та роздратування від того, що вам занадто жарко, не лише не зарадять, а й нашкодять. Адже ці емоції лише змусять тіло виділяти більше тепла, а відтак людина не спатиме довше.

Натомість Медоуз радить «зберігати прохолоду», лежачи нерухомо і приймаючи тепло. При цьому, на думку фахівця, важливо проаналізувати свій дискомфорт і подумки й об'єктивно описати відчуття. Це допоможе змінити власне ставлення до спеки, зменшити її вплив і покращити сон.

Ще одна порада – готуватися до комфортного сну засвітло.

Якщо ще вдень закрити штори на вікні у спальні – приміщення менше нагріватиметься, що допоможе легше заснути уночі. Також Медоуз радить уникати пізньої вечері: вживання їжі перед сном підвищить температуру тіла і ускладнить засинання. Між вечерею та відходом до сну має минути щонайменше дві години, варто також обмежити вживання алкоголю.

Впливає на те, як швидко вдасться заснути, і вибір одягу для сну: краще віддати перевагу бавовняній піжамі або взагалі спати без одягу.

Натуральні тканини на кшталт бавовни можуть допомогти навіть більше, аніж сон в оголеному вигляді, адже вони всотуватимуть піт. Натомість синтетичні тканини лише збережуть тепло біля тіла.

Цього ж принципу слід дотримуватися й при виборі постільної білизни.

Дуже дієвим способом швидше заснути у спеку стане також створення у кімнаті вітерця.

Це може бути відкрите вікно або увімкнений вентилятор, особливо якщо помістити між ним і ліжком заморожену пляшку води: це допоможе охолодити кімнату на кілька градусів.

Пляшка холодної води допоможе заснути і за використання її в інший спосіб.

Якщо за деякий час до сну набрати у пляшку чи грілку і покласти її до холодильника чи у морозильну камеру, а перед сном або потримати ємність під ковдрою перш ніж лягти, або забрати її у ліжко з собою – це стане чудовим способом зберегти прохолоду вночі.

Також, важливе те, на чому ви спите.

Додати дискомфорту у спекотні літні ночі здатні також синтетичні матеріали, що використовуються при виготовлені матраців з піни з «ефектом пам'яті»: вони не пропускають повітря і не вбирають вологу, тож людина, що спить на такому матраці, перегрівається і пітніє.

Зарадити у цій ситуації може вовняне захисне покриття: воно допоможе регулювати близько 75% цього тепла, допомагаючи зберегти прохолоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів