Українці із «релігійними перконаннями» все одно служитимуть

П'ятниця, 19 липня 2024, 19:23

Верховний Суд оприлюднив огляд актуальної судової практики Касаційного кримінального суду за червень 2024 року. Одним з питань виявилось відмова від мобілізації через релігію.

Як йдеться в огляді, було встановлено, що відмова від служби особою, яка належить до релігійної організації, є ухиленням від призову за мобілізацією, пише УНІАН.

«Оскільки конституційний обов’язок із захисту Вітчизни під час несення служби військовозобов’язаними з такими релігійними переконаннями не передбачає безпосереднього обов’язку брати до рук зброю, а має широкий спектр можливостей здійснення захисту територіальної цілісності та суверенітету держави від військової агресії з боку іноземної держави, що полягає в ремонті техніки, будівництві укріплень, вивезенні поранених, перевезенні вантажів та виконанні інших функцій, не пов’язаних із використанням зброї Обставини справи», - пояснили у суді.

Касаційний кримінальний суд наголошує, що відповідно до положень Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу» право на альтернативну службу мають громадяни, якщо виконання військового обов’язку суперечить їхнім релігійним переконанням і ці громадяни належать до релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: