Поділитись:

У серці волинського Полісся заховалося мальовниче озеро (відео)

П'ятниця, 19 липня 2024, 11:00
У серці волинського Полісся заховалося мальовниче озеро (відео)

У мережі показали мальовниче озеро, яке розташоване на Волині. Це озеро Люб'язь, яке находиться на півночі області в оточенні лісів.

Відео опублікувала блогерка meri_ker_. Вона розповіла про переваги й недоліки відпочинку у цій локації.

У серці волинського Полісся заховалося мальовниче озеро (відео)

Озеро Люб’язь (або, як називають місцеві жителі: Люб’язьке озеро) – це озеро заплавного походження, знаходиться на північ від селища Любешів. На вигляд озеро має неправильну форму і складається ніби з двох частин (жителі навколишніх сіл так і називають: мале і велике озеро). Через озеро протікає річка Прип’ять, і утворене воно текучою водою цієї річки. Береги низькі. З східного лугові і південного боку (від сЦе . Люб'язь) тверді, піщані з шириною пляжу 10-40 м. Більша частина берегів, особливо північна, заболочена.

Серед озера є острів площею 0,9 га, довжиною берегової лінії – 400 м.

З водяної рослинності поширені очерет звичайний, лепеха, рогіз широколистий, глечики жовті, осока пухнаста, латаття біле, а взагалі на озері та прилеглій місцевості зустрічається близько 20-ти видів рідкісних рослин, багато з яких занесені до Червоної Книги: це щитолистик звичайний, який донедавна вважався взагалі зниклим з карти України, плаун річний, баранець звичайний, росичка округлолиста та ін.

Видовий склад риб оз. Люб'язь налічує 18 видів, що належать до 6 родин. Серед них найбільш чисельні коропові (12 видів): лящ, плоскирка, плитка, лин, краснопірка, верховодка, пічкур, карась сріблястий; усі інші родини представлені 1-2 видами: окуневі – окунь, йорж; щукові – щука; тріскові – міньок.

На озері розмножується багато птахів. Найбільш поширені качки, гуси, лебеді, бугайчик, очеретянка.

Озеро надзвичайно мальовниче, є дуже багато зручних для відпочинку місць, тому своєю красою приваблює велику кількість туристів, відпочиваючих. Озеро знаходиться на території національного природного парку «Прип’ять-Стохід».

У серці волинського Полісся заховалося мальовниче озеро (відео) У серці волинського Полісся заховалося мальовниче озеро (відео) У серці волинського Полісся заховалося мальовниче озеро (відео) У серці волинського Полісся заховалося мальовниче озеро (відео) У серці волинського Полісся заховалося мальовниче озеро (відео) У серці волинського Полісся заховалося мальовниче озеро (відео) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів