Ведмеді з луцького зоопарку подалися до Молдови (фото)

Середа, 17 липня 2024, 16:00

У Луцькому зоопарку – новини: трійко ведмедиків переїхали жити до Молдови. І наш зоопарк отримав поповнення. До Луцька переїхали самичка-лама та дві дівчинки-мари патагонські.

Радісною звісткою поділились на фейсбук-сторінці зоопарку.

Кажуть, що передувала цьому дуже тривала робота, бо перемовини про обмін розпочалися рік тому, коли очільник Кишинівського зоопарку Роман Грету приїздив до Луцька. Потому було чимало телефонних перемовин із керівницею КП «Луцький зоопарк» Людмилою Денисенко, під час яких і прозвучала конкретна пропозиція щодо обміну.

Адже саме у Кишиневі вже був новозбудований вольєр для ведмедів площею один гектар. І там мешкав лише один старенький клишоногий віком понад 30 років. Тож Роман Грету попросив на обмін наших трьох. Це, до слова, останні ведмеді, які народилися у Луцькому зоопарку у 2016 році (бо потім ми стерилізували тварин).

Керівники зоопарків контактували з представниками відповідних інституцій, які дають дозвільні документи на перетин кордону, зокрема Міністерством екології. Тварин чіпували.

Як ведмедів перевозили до Молдови

Власне, «спецоперація» з переміщення тварин (двох самок та стерилізованого самця) із Луцька до Кишинева стартувала 11 липня. І тривала вона півдоби, з 09:00 до 21:00. Причому до цього залучили багато людей.

Додаткове навантаження на процес наклала неймовірна спека як в Україні, так і в Молдові. Треба було максимально передбачити і спланувати все так, щоб тварини виїхали, швидко й без проблем перетнули кордон та прибули легко і комфортно до місця проживання. За ведмедями, відповідно до договору із Кишинівським зоопарком, прибув перевізник на транспорті, що має спеціально облаштований для цих потреб бус та причіп. Тож одна самичка подолала дорогу в бусі, вдвоє інших тварин – у причепі.

Наші ведмеді мали доволі пристойну вагу: самички – по 250 кілограмів, а самець – усі 450. Тож на фото видно, що навіть повантажити приспаних тварин було ще те завдання із зірочкою.

Одну ведмедицю несли 9-10 людей, а самця – 14. У цьому процесі нам, як завжди, допомогли Інна Васильківська та Вікторія Ковель ( Ветеринарна клініка Інни Васильковської ).

«Якщо врахувати, що спеціальні клітки для перевезення важать приблизно 100 кілограмів, то без підприємства «Спецкомунтранс» ми теж би не дали ради. Дякуємо за підтримку процесу працівникам та очільнику цього КП Володимиру Мартинюку, які надали послугу з навантаження і прислали навантажувача», – кажуть в зоопарку.

Інформують про це лише сьогодні, бо вже можуть стверджувати: тварини почуваються добре, починають адаптовуватися до нових умов проживання. Бо і переміщення через кордон тривало довго, і спека стояла неймовірна.

Тож розповідають про подію нині, коли клишоногих вже випустили у новий просторий вольєр та обіцяють за трохи показати, як вони почуваються у тому просторому помешканні.

Хто приїхав до Луцька

Лама. Фото ілюстративне
 

Але на цьому – ще не все. Бо і до нас із Кишинівського зоопарку до Луцька прибули новосели: самичка-лама поселилася до самця, який парубкував тут 13 років, і дві дівчинки-мари патагонські, щоб скласти товариство парубкам із Харківського зоопарку, які до нас переїхали перед повномасштабною війною.

centerМара патагонська. Фото ілюстративне
 

В луцькому зоопарку кажуть, що результати річної роботи – взаємовигідна співпраця зоопарків з метою поповнення колекції та забезпечення кращих умов проживання тварин – тішить і нас, і закордонних колег.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: