Польща анонсувала військову операцію на кордоні з Білоруссю

Середа, 17 липня 2024, 14:06

У Польщі з 1 серпня на кордоні з Білоруссю розпочнеться операція «Безпечне Підляшшя», до якої залучать близько 17 тисяч військових.

Про це заявив міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Комиш, пише «Українська правда».

На пресконференції з главою польського МВС Томашем Семоняком Косіняк-Комиш оцінив, серед іншого, що рішення про запровадження буферної зони на кордоні з Білоруссю має позитивний ефект – кількість спроб перетину кордону і самих перетинів зменшилась.

Відповідальною за операцію буде 18-та механізована дивізія.

Очільник Міноборони додав, що для навчання солдатів на кордоні були відряджені поліцейські, в тому числі ті, які брали участь у місії в Косові.

Міністр також запевнив, що всі, хто в будь-який спосіб кривдитиме солдатів польської армії та офіцерів, які захищають польський кордон, відповідатимуть за це.

Своєю чергою Семоняк вказав, що кількість спроб незаконного перетину кордону скоротилася вдвічі.

«Це дуже конкретний результат, пов'язаний із тим, що ми відсунули контрабандистів від самого кордону», – зазначив міністр внутрішніх справ.

Семоняк розповів, що спільно з Міністерством закордонних справ проводяться заходи, спрямовані на те, щоб громадяни країн, з яких прибувають нелегальні мігранти, усвідомлювали, що запланований ними перетин польсько-білоруського кордону є злочином.

«Ми також постійно чинимо політичний тиск на Білорусь, щоб вона відмовилася від цієї процедури», – додав він.

Міністр зазначив, що Польща також вимагає від Білорусі співпраці у розслідуванні, щоб знайти вбивцю польського солдата, який помер після поранення на кордоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: