Поділитись:

Хто стоїть за луцьким «Сітікардом» і до чого тут молдовські офшори (відео)

Середа, 17 липня 2024, 15:30
Хто стоїть за луцьким «Сітікардом» і до чого тут молдовські офшори (відео)

Лучани часто піднімають питання безготівкового проїзду в маршрутках та тролейбусах міста.

Блогерка Наталка Поліщук у своєму новому відео розповіла про фірму, яка на цьому заробляє. Також вона торкнулася теми перевізників, яких фактично шантажують – підприємця, який має маршрут, ставлять перед вибором: або він долучається до мережі «Сітікард», або він втрачає маршрут. 

«Спочатку, коли міська рада активно вписалася у тему електронного квитка, здалося, що вона мала намір створити комунальне підприємство, яке і заробляло б на цьому, що логічно. Але ж ні, тут на горизонті з'являється фірма «Сіті Кард Систем» з молдовсько-турецьким корінням», – зазначила авторка ютуб-каналу.

Так, за інформацією, кінцевою бенефеціаркою «Сітікард систем» є така собі Ліліана Ерарслан та фірма «Пейнт Сервісес», зареєстрована у Кишиневі.

Чоловік Ліліани Ерарслан за походженням турок Казим Ерарслан.

Ліліана Ерарслан та Казим ЕрарсланЛіліана Ерарслан та Казим Ерарслан
 

«Що цікаво, буквально за кілька місяців до того, як у луцькі маршрутки зайшов молдовсько-турецький бізнес, у Молдові спалахнув офшорно-політичний скандал. Зокрема для потреб мерії Кишинева закупили 31 автобус в офшорної кіпрської компанії основним бенефіціаром якої і був Казим Ерарслан.

Хто стоїть за луцьким «Сітікардом» і до чого тут молдовські офшори (відео) 

Кіпрський офшор позиціонував себе як IT-фірма, а на тендері запропонував ціну за автобуси вищу, аніж його конкурент. Попри це перевагу таки надали кіпрській прокладці. Але такий момент не оминув увагу преси. Автобуси, які поставив офшор, називали передвиборчими пряниками. Зважаючи на те, що з цих автобусів буквально зробили виставку перед мерією в Кишиневі, так і було. Тоді транспортний скандал удостоївся не лише оцінки журналітсів, а й коментарів від різних політичних сил.

Хто стоїть за луцьким «Сітікардом» і до чого тут молдовські офшори (відео) 

Перипетії з офшорними автобусами відбувалися в лютому, а вже в липні молдовські бізнесмени взялися за удосконалення транспортної сферу у Луцьку», – каже Наталка Поліщук.

Кінцева бенефіціарка «Сітікард Систем» Ліліана Арарслан вказує місце реєстрації - місто Кишинів, вулиця Міхай Емінеску будинок 1, кв. 1.

Але раніше там була інша адреса, яка збереглася у кеші гуглу. Все майже те саме, але замість Емінеску 1, раніше було зазначено Емінеску 2, а за цією адресою гугл-карти нам взагалі видають російський центр культури у Кишиневі.

«Як говорили раніше, за ослуговування терміналу беруть комісію.

Мова йшла про нібито 8% відсотків з кожного платежу у маршрутках, та 4% з пільгового. В загальному йдеться мова про десять відсотків, з обороту. Раніше одна маршрутка в день приносила 6-7 тисяч гривень, з них 10 відсотків - припустимо це обслуговуавння системи, а решта - це витрати на пальне та зарплату водієві. Давайте спробуємо приблизно порахувати. Візьмемо за основу 5000 гривень.

Хто стоїть за луцьким «Сітікардом» і до чого тут молдовські офшори (відео) 

Виходить, що з однієї маршрутки як мінімум 500 гривень у день піде за обслуговування системи. У Луцьку курсує не менше ста маршруток. Сто маршруток - це 50 тисяч в день з усіх за обслуговування системи. Відповідно мільйон 550 тисяч гривень у місяць. За рік виходить перевізники мусять віддати за ослуговування валідаторів біля 20 мільйонів гривень, або майже пів мільйона доларів.

Ви тільки вдумайтеся - не потрібно витрачати на бензин, на запчастини, на зарплату водієві - просто гроші з неба. Я прибизно можу уявити на скільки раді перевізники такому гоп-стопу по-молдовськи чи то, може, скоріше по-луцьки. Я не думаю, що такий ласий шмат Луцька міська ражда просто так за дякую подарували іноземній фірмі. Нема дурних, як то кажуть.

Але перевізники заперечити нічого не можуть , бо в них просто заберуть маршрут.

А на маршрутках, де перевізники відмовляються встановлювати валідатор, просто міняють перевізника. І зрозуміло чому, з кожної вашої гривні сплаченої за проїзд капне комісія комусь у кишеню. Насправді при таких обставинах дуже велика зацікавленість у тому, щоб вартість за проїзд зросла, більше грошей, більша комісія з платіжкної тразакції», – йдеться у сюжеті.

Більше – у відео.

 

Хто стоїть за луцьким «Сітікардом» і до чого тут молдовські офшори (відео)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів