Як дожити до 110 років: спільні риси довгожителів

Четвер, 18 липня 2024, 04:23

Деякі чинники довголіття пов'язані зі спадковістю і не залежать від нас, а на інші можна вплинути – розповідають в УНІАН.

Експертка з довголіття Джиммі Ліндберг вивчила тисячі супердовгожителів як наукова консультантка Longeviquest, організації, яка перевіряє вік найстаріших людей у світі. У коментарі Business Incider вона розповіла, що супердовгожителі, які дожили до 110 років і більше, мають кілька спільних особливостей.

Так, за її словами, з довголіттям пов'язані такі не залежні від нас фактори, як родичі-довгожителі, народження в зимові місяці та жіноча стать (95 % супердовгожителів - жінки). Жити в теплому місці теж корисно. Але спосіб життя і характер також значною мірою сприяє довгому і здоровому життю, сказала Лінберг, назвавши основні особливості характеру супердовгожителів.

Родичі Маркоффа стверджують, що просте харчування і фізичні вправи, а також постійна допитливість і активна громадська діяльність допомогли йому зберегти фізичне і психічне здоров'я протягом багатьох років: «Я живу так само. Тому що це працює», – підкреслює 83-річна донька американця.

Активна ходьба

За її словами, ходьба була основною формою фізичних вправ батька. Протягом багатьох років Маркофф і його дружина Бетті, яка дожила до 103 років, проходили по три милі на день, і зберігали цю звичку до 90 років. Наприкінці свого життя Маркофф залишався активним, навіть коли доводилось намотувати кола в приміщенні:

«Мій батько ходив навколо обіднього столу з доглядальницею», – розповідає Хансен.

Дослідження показують, що ходьба – це науково обґрунтована стратегія для збільшення тривалості життя і зниження ризику таких захворювань, як хвороби серця.

Харчові звички

Маркофф не їв обробленої їжі, але любив десерти. Сім'я харчувалася простою домашньою їжею, яка регулярно включала невеликі порції десерту:

«Вони все робили в міру. У нас не було магазинного печива чи газованої води, але не було й нічого вигадливого», – підкреслює Хансен.

Маркоффи також передбачливо відмовилися від пластикових пляшок, які, як показують дослідження, пов'язані з ризиками для здоров'я, наприклад, діабету.

Допитливість і зацікавленість

Хоча Маркофф ріс у бідності і кинув школу у 8-му класі, він мав стійку пристрасть до пізнання нового і спілкування зі своєю громадою. Подружжя також подорожувало по всьому світу, в тому числі до Мексики, а також відвідало Східну Європу, Японію та Китай: «Вони не були круїзними мандрівниками… Вони всюди їздили автобусами та поїздами», – додає донька.

Також Маркофф любив ділитися своїми знаннями з іншими. З середини 2000-х років він почав щодня писати, що згодом перетворилося на блог, а потім і на книгу. У 103 роки він відвідував книжкові заходи та підписував примірники для шанувальників.

Він також займався художніми формами самовираження, такими як фотографія і створення скульптур з металобрухту. Зазначається, що його творчість і допитливість, ймовірно, допомагали йому залишатися розумово гострим. Докази свідчать, що вивчення нових речей з віком допомагає зберегти мозок активним.

Цікавинки

Ви можете схуднути без тренувань. Тренування неймовірно корисні, проте деяким людям вони просто не подобаються. Але чи можна справді схуднути без фізичних вправ? Відповідь може вас здивувати: так, це можливо.

Професор медицини в Гарвардській медичній школі доктор Джоан Менсоні зазначає, що на відміну від більшості інших добавок, риб'ячий жир був ретельно вивчений. Але результати цих досліджень були неоднозначними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: