Як пережити екстремальну спеку: поради від МОЗ

Понеділок, 15 липня 2024, 18:56

Аномальна спека, яка панує в Україні, може мати наслідки для здоров’я – вона спричиняє зневоднення, запаморочення, загострення існуючих серцево-судинних захворювань.

До того ж, при регулярних відключеннях електропостачання спека лише ускладнює збереження їжі від псування.

Міністерство охорони здоров’я опублікувало поради, які допоможуть легше пережити екстремальну температуру, – пише УП.Життя.

Як уберегтися від теплового удару, перегріву тіла і запобігти зневодненню

Щоб бути менш вразливими до спеки, у МОЗ рекомендують скоротити перебування на вулиці у розпал спеки – між 10:00 і 16:00.

Важливо одягати легкі та вільні речі, бажано – з натуральних тканин, а також приймати прохолодний душ.

Аби уникнути зневоднення, важливо регулярно пити чисту воду, намагаючись уникати солодких напоїв та алкоголю.

Людям з деякими хронічними захворюваннями слід порадитися з лікарем щодо обʼєму рідини, який варто споживати протягом дня.

У МОЗ закликають дбати і про те, щоб у домашніх і вуличних тварин була свіжа вода.

"Піклуючись про себе, подбайте і про родину, друзів та сусідів. Люди, які живуть самі, також люди з хронічними захворюваннями та старші люди можуть потребувати додаткової турботи під час спеки", – зазначають у відомстві.

Для тих, хто у спеку почувається недобре – має запаморочення, слабкість, тривожність, сильну втому чи головний біль, – у МОЗ рекомендують звертатися за медичною допомогою.

Чому не можна залишати дітей і тварин у закритих авто

У міністерстві нагадують, що щороку трапляються випадки дитячої смертності від теплового удару в автомобілі, припаркованому на сонці.

"У спекотний день температура в закритому автомобілі, навіть оснащеному кондиціонером, може піднятися до небезпечного рівня дуже швидко – часом на 20°С за 10 хвилин.

Тому, якщо дитина навіть недовго перебуває в гарячій автівці, це може призвести до трагічних наслідків. Якщо бачите малу дитину, яку залишили в машині саму, негайно викликайте поліцію та швидку допомогу", – наголошують у МОЗ.

У жодному разі не можна залишати в автівці також тварин. Від теплового удару або навіть смерті улюбленців не врятує навіть те, що авто стоїть у тіні, в нього відчинені вікна чи увімкнений кондиціонер.

Як зберігати їжу, коли спека і вимкнули світло

Під час відключення світла дверцята холодильника та морозильної камери слід відчиняти максимально рідко.

"Якщо готові страви або продукти, що мають зберігатися в холодильнику, перебували в кімнатній температурі більше двох годин, їх слід викинути, бо ними можна отруїтися. Якщо температура навколо вища за 30°С, продукти стають небезпечними для споживання уже за 1 годину", – кажуть медики.

Вони також не рекомендують куштувати їжу, щоб визначити, чи є вона зіпсованою. Натомість якщо є будь-які сумніви щодо її стану, краще викинути.

Правила безпечного купання

Влітку випадки загибелі людей на воді є непоодинокими, тож у МОЗ рекомендують дотримуватися таких правил при купанні:

  • плавати тільки в місцях, визначених і обладнаних для купання;
  • не заходити на пляж, який місцева влада визначила небезпечним через міни;
  • не купатися на самоті, завжди плавати з кимось;
  • не стрибати у воду з висоти, особливо там, де глибина невідома;
  • у жодному разі не заходити у воду в стані алкогольного спʼяніння;
  • не купатися у шторм, грозу або сильний вітер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: