Поділитись:

ЄС може бойкотувати саміт міністрів закордонних справ в Угорщині, − Politico

Понеділок, 15 липня 2024, 08:56
ЄС може бойкотувати саміт міністрів закордонних справ в Угорщині, − Politico

Міністри закордонних справ Євросоюзу можуть покарати Угорщину за її неузгоджену зовнішньополітичну діяльність і проігнорувати саміт глав МЗС в Угорщині, організувавши натомість власний у ті ж дати.

Про це пише Українська правда, посилаючись на Politico.

За даними видання, Угорщина, яка на ротаційній основі головує в Раді ЄС, планує провести саміт міністрів закордонних справ у Будапешті 28-29 серпня. Це розглядають, як чудову можливість для прем’єр-міністра країни Віктора Орбана спробувати сформувати зовнішньополітичний порядок денний блоку, а для його міністра закордонних справ Петера Сійярто − опинитися в центрі уваги.

Але після того, як Орбан перешкоджав наданню допомоги Україні і здійснив так звані «мирні візити» до володимира путіна і Сі Цзіньпіна, які він не узгодив з 26 іншими лідерами країн ЄС, багато міністрів закордонних справ шукали спосіб уникнути «ролі реквізиту» в тому, що, на їхню думку, може стати черговим «пропагандистським шоу Орбана».

За словами трьох дипломатів ЄС, верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель скличе міністрів на «офіційну» раду міністрів закордонних справ одночасно з самітом Орбана.

«Якщо в той же день відбудеться офіційна рада міністрів закордонних справ, організована верховним представником (Боррелем, − ред.), то міністри не зможуть поїхати до Будапешта», – йдеться в повідомленні.

Інший співрозмовник видання додав, що бойкотуючи зустріч у Будапешті, інші міністри закордонних справ хочуть «послати чіткий сигнал, що Угорщина не говорить від імені ЄС».

Один дипломат пожартував, що, «на превеликий жаль», їхня країна не зможе взяти участь у заході Орбана, якщо Боррель організує зустріч.

Повідомляється, що цей план вже неофіційно обговорювався з кількома країнами ЄС, зокрема з Францією та Німеччиною. Планується, що у середу команда Борреля представить його 27 постійним представникам ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів