Поділитись:

Лапароскопічна резекція внутрішньої сім’яної вени при варикоцеле

Четвер, 11 липня 2024, 09:34
Лапароскопічна резекція внутрішньої сім’яної вени при варикоцеле

Варикозне розширення внутрішньої сім’яної вени яєчка або варикоцеле – патологія, яка суттєво погіршує вироблення сперматозоїдів. Прогресування хвороби призводить до ускладненого запліднення, зменшує шанси на батьківство. Щоб уникнути серйозних наслідків операція варикоцеле має бути проведена якомога раніше.

Хвороба розвивається через надмірний тиск у венах, що призводить до формування лозоподібного сплетіння. Проблема може провокуватись надмірними фізичними навантаженнями, підйомом важких предметів або навпаки малорухливим способом життя. З нею зіштовхуються молоді чоловіки до 30 років. Лапароскопічне втручання дозволяє видалити патологічні судини зі збереженням яєчка.

Показання до проведення операції

Лікар призначає операцію, якщо діагноз варикозне розширення внутрішньої сім’яної вени яєчка був підтверджений. Немає консервативного рішення ситуації, прийом медикаментів не допоможе відновити нормальне вироблення сперми. Про наявність варикоцеле і необхідність хірургічного втручання можуть свідчити наступні симптоми:

  • больові відчуття в області паху;
  • збільшення розмірів калитки;
  • збільшення яєчок, що призводить до дискомфорту при фізичній активності;
  • підвищена температура в яєчках.

Вказані симптоматичні прояви необов’язково свідчать про розвиток варикоцеле, тому необхідно пройти комплексне обстеження. Воно включає візуальний огляд яєчок з пальпацією, а також УЗД, проведення спермограми для оцінки процесу вироблення сперматозоїдів. Проводять стандартні лабораторні дослідження крові та сечі.

Процедура хірургічного втручання

Лапароскопічна операція на варикоцеле проводиться за наступною поетапною технологією:

  1. розміщення пацієнта на операційному сталі та введення загальної анестезії;
  2. наповнення операційного поля вуглекислим газом для кращої видимості;
  3. введення троакарів, мініатюрної відеокамери та джерела світла через невеликі проколи, які роблять на черевній стінці;
  4. огляд вен яєчка та відокремлення артерій та лімфатичних судин;
  5. видалення варикозно розширених вен на ділянці 2-4 сантиметри;
  6. виймання троакарів та зашивання проколів.

Малотравматична операція дозволяє чоловікові повернутись додому через 1-2 дні перебування у стаціонарі. У нього немає потреби приймати знеболювальні засоби, а на повне відновлення знадобиться до трьох тижнів. В цей період варто утриматись від фізичних навантажень та активних занять спортом.

Після хірургічного втручання на тілі не лишається видимих шрамів або рубців, що забезпечує естетичний комфорт. Повне позбавлення від варикоцеле з видимим ефектом досягається за одну процедуру. Ведення стабільного статевого життя гарантує відсутність майбутніх рецидивів хвороби.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.

Надрукувати
мітки:
коментарів