Поділитись:

Українці змушені купувати дорогі овочі з-за кордону

Понеділок, 24 квітня 2017, 15:17
Українці змушені купувати дорогі овочі з-за кордону

Стрімке зростання цін на овочі "борщового набору" в Україні минулого тижня зацікавило імпортерів – вартість овочів всього за тиждень зросла майже в 1,5 рази. Ціни на капусту, моркву і картоплю взагалі побили п'ятирічний рекорд. Всього ж в квітні ця продукція подорожчала в 2,5-3 рази.

Про це повідомляє UBR.

На кінець квітня 2017 року на найбільших оптових майданчиках України моркву пропонують за 6-8 грн/кг, картопля коштує 5,5-6,5 грн/кг, капуста – 8-10грн/кг, цибуля і буряк – 3,5-6,0 грн/кг і 3,5-4,0 грн/кг відповідно.

Нестачу вітчизняної продукції підтверджують майже всі оптові компанії та роздрібні мережі. Іноді для пошуку комерційної партії в місцевих господарствах оптовики витрачають кілька днів. Саме тому покупці змушені звертатися до імпортерів.

Наразі ведуться перемовини з постачальниками моркви, картоплі і білокачанної капусти з Польщі та Голландії. Спроби налагодити співпрацю з постачальниками Білорусі успіху не мали через обмежену пропозицію якісних овочів в господарствах цієї країни.

За попередніми оцінками імпортерів, ціни на польську моркву в Україні становитимуть 8,0-9,0 грн/кг, картоплю – 7,5-8,5 грн/кг, а на капусту – 7,5-9,0 грн/кг. Також імпортери розглядають можливість поставки цибулі, яка буде коштувати в Україні близько 6,0-7,0 грн/кг. Про поставки буряків поки не йдеться, тому що пропозиція в українських господарствах поки є достатньою.

Втім, такі ціни на імпортну продукцію актуальні тільки на сьогодні. Цілком ймовірно, що найближчими днями вони зростуть, адже тенденцію до подорожчання "борщу" сьогодні спостерігають в більшості країн Східної Європи.

Надрукувати
мітки:
коментарів