Поділитись:

Половину коштів – на Охматдит: розігрують лот із сопілкою з 200-літньої деревини луцького Лесиного ясена (фото)

Середа, 10 липня 2024, 14:51
Половину коштів – на Охматдит: розігрують лот із сопілкою з 200-літньої деревини луцького Лесиного ясена (фото)

Видавництво «Комора» розігрує унікальний «Сопілковий лот» з сопілкою, виготовленою з 200-літньої деревини Лесиного ясена з Луцька.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці видавництва. 

Сопілка з 200-літньої деревини Лесиного ясена, під яким, за легендами, любила відпочивати й писати свої твори Леся Українка, створена майстром Дмитром Березнюком.

Сопілка є частиною подарункового боксу, який виготовили на замовлення Луцької літературної резиденції «Місто натхнення» спеціально до презентації перевидання книжки Оксани Забужко «Казка про калинову сопілку». Саме під час неї інструмент уперше зазвучав на сцені тужливою народною мелодією, яку Леся Українка відібрала для «Лісової пісні».

«Неймовірний рівень символізму, адже й Леся Українка свого часу записала одну з версій народної казки про дивну сопілку», – зазначають у видавництві.

Окрім унікальної сопілки, до комплекту увійшли:

  • артбук «Казка про калинову сопілку», який повстав до 25-річчя написання повісті Оксани Забужко з ілюстраціями Олі Стрюцької. Книжка з автографами авторки та художниці.
  • оригінальні полотняні мішечки з перегуком цитат Оксани Забужко та Лесі Українки, які вишили майстрині українського бренду «Зело».

Половину коштів – на Охматдит: розігрують лот із сопілкою з 200-літньої деревини луцького Лесиного ясена (фото) 

Стартова ціна цього розкішного лота – 50 тисяч гривень, наступний крок – необмежений. Пишіть свою пропозицію у коментарях до посту.

Кошти додадуть до зібраної суми під час презентації та порівну розподілять між Охматдитом і Жіночим ветеранським рухом.

Аукціон триватиме до 23:00 год 18 липня. Власника унікального «Сопілкового лота» оголосять вранці 19 липня.

Як відомо, росія вранці 8 липня атакувала Київ ракетами. На жаль, є влучання в дитячу лікарню «Охматдит».

Нагадаємо, двохсотрічне дерево, яке росло у Старому місті в Луцьку, впало під час нічної грози 30 червня 2020 року. Залишки дерева мали перевезти на територію комунального підприємства «Парки та сквери». Там його повинні були законсервувати і зберігати, поки ясен не втратить статус ботанічної пам'ятки місцевого значення.

21 квітня цього року під час сесійного засідання Волинської обласної ради депутати ухвалили рішення скасувати статус ботанічної пам'ятки місцевого значення «Лесин ясен».

Зауважимо, волинський майстер Дмитро Березюк заявив, що виготовлятиме музичні інструменти з легендарного дерева. Згодом майстер подарував таку власноруч виготовлену за старовинною технологією дудку-колянку Волинському краєзнавчому музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів