Поділитись:

Хто у Луцьку «пропихає» ремонти дворів поза чергою (відео)

Середа, 10 липня 2024, 13:25
Хто у Луцьку «пропихає» ремонти дворів поза чергою (відео)

На вулиці Федорова, 5, у Луцьку мешканці сподіваються на ремонт свого двору, проте ситуація поки незмінна. Натомість ремонти проводяться в інших дворах поза чергами.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

Люди кажуть, що стоять у черзі вже багато років і поки їх годують обіцянками, в інших дворах дивним чином проводять ремонти, які мали б робити після їхнього.

«Проблема в тому, що ми з 2018 року чекаємо, коли у нас буде подвір’я у бруківці. Нам сказали, вона буде тоді, коли ми утеплимо будинок, поміняємо труби, пофарбуємо і будуть кошти на наше подвір’я. Зараз з 2018 року кажуть немає коштів, немає коштів. Казали: «Зробіть план на ваше подвір’я». Зробили план, нам у 2020 році усе прийшло і сказали: чекаємо коштів», – розповідає мешканець будинку Василь.

Хто у Луцьку «пропихає» ремонти дворів поза чергою (відео)

Пан Василь додає: терпіння просто не вистачає. Особливо, як наголошують мешканці будинку на Федорова, їх обурює те, що сусідній двір на вулиці Конякіна, 11, 11а, ремонтують чомусь без черги. Люди кажуть, ймовірно, цьому все ж сприяє луцька влада на чолі із самим мером Ігорем Поліщуком.

«Ми в плані є, а їх (сусідні двори, – ред.) немає в плані. Взагалі нічого немає, але в них є бруківка. У них була «таємна комісія з гостями», і в них почали робити бруківку. То я й хочу, щоб до нас теж приїхала «таємна комісія з гостями», може, тоді й в нас буде бруківка», – зазначив чоловік.

Тільки-от чому черга є, але декому все ж вдається її обійти, і яким чином це стається – мешканцям незрозуміло. Адже наголошують: ситуація у них у дворі – аж ніяк не найкраща, то ж ремонт потрібен якнайшвидше.

«Стан нашої прибудинкової території, мабуть, найгірший в цьому кварталі. Тут такі калюжі після кожного дощу, що ми боїмося внуків випускати на вулицю самих», – доповнює ситуацію інший мешканець будинку Віталій.

Хто у Луцьку «пропихає» ремонти дворів поза чергою (відео)

Ми поспілкувалися з головою ОСББ будинку № 5 на вулиці Федорова. Георгій Давидюк наголосив, що на відкритому засіданні комісії міської ради порушували питання ремонту двору, проте за нього не проголосували.

«9 квітня цього року депутат Луцької міської ради Бондарук Роман Анатолійович запросив голів ОСББ на відкрите засідання комісії щодо питань проведення ремонтів прибудинкових територій в місті Луцьк. Я також був на цій комісії. В результаті жодного рішення на комісії не було прийнято. Мешканці кажуть, що якась таємна комісія є, яка розв'язує ці питання. Ми подивилися інформацію. Так, дійсно, є зараз будинки, які ідуть на ремонт і яких немає в рішеннях сесії Луцької міської ради ні від 2018 року, ні від 2020 року. В рішеннях житлово-комунальних комісій, рішеннях виконкому їх також немає, але кошти йдуть», – каже голова ОСББ «ФЕДОРОВА 5» Георгій Давидюк.

Хто у Луцьку «пропихає» ремонти дворів поза чергою (відео)

А от у сусідньому дворі, біля будинків на вулиці Конякіна 11/11а, активно ведуться ремонтні роботи. Згідно з документами, це поточний ремонт.

Журналісти звернулися й до голови ОСББ будинку на Конякіна, 11, Оксани Леміш. Аби зрозуміти, чи й дійсно у їхньому дворі ремонт проводять поза чергою. Жінка запевнила, що роботи проводять через, нібито, жахливий стан труб, які, мовляв, потрібно терміново замінити.

«Я зробила звернення на «Луцьктепло» про те, що там в жахливому стані (труби – ред.). У мене до другого під’їзду іде транзит опалення і гарячої води. Я зробила замовлення ще минулого року…прохання, щоб замінили. Там зараз мають рити, проводити роботи між Федорова, 3, і Конякіна, 9а. Будуть замінюватись транзитні мережі «Луцьктеплом», – зазначила жінка.

Хто у Луцьку «пропихає» ремонти дворів поза чергою (відео)

Депутат Луцької міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход зазначив, що саме під виглядом аварійно-відновлювальних робіт і здійснюється той самий капітальний ремонт поза чергами. Як наголошує депутат, в час війни, коли не вистачає коштів на ЗСУ, вже 12 млн лише у 2024 році витрачено таким способом незрозуміло за чиїм рішенням і критеріями.

«В перелік ремонтів попадають прибудинкові території, які не були включені в це рішення. Там, нібито, здійснюються аварійно-відновлювальні ремонти, а насправді – це капітальні, які по документах подаються, як поточні. І навіть у цьому році, якщо взяти витрати на ці капітальні ремонти, то було відремонтовано 5 об’єктів, які були в списку, і було витрачено близько 6,5 млн грн і 9 об’єктів, по яких проводяться поточні ремонти, які не включені в цей перелік, і на це було вже потрачено 12 млн грн. Це неприпустимо, коли невідомо хто, а скоріше за все мер Поліщук в ручному режимі приймає рішення, де зробити поточний ремонт, ігноруючи рішення міської ради, де є перелік капітальних ремонтів», – каже Наход.

Хто у Луцьку «пропихає» ремонти дворів поза чергою (відео)

Згодом на своїй сторінці у фейсбук обранець додав: на початку 2018 року в Луцькій міській раді ухвалили рішення з переліком вулиць та прибудинкових територій, які мають капітально ремонтуватися коштом бюджету громади. Загалом у переліку – 64 прибудинкові території. Орієнтовно половину з них, зі слів Находа, відремонтували в попередні роки, а інші ж – досі чекають.

«Але Ігор Поліщук та його команда навчилися вправно обходити це рішення міської ради. Схема проста – у Луцьку ремонтують зовсім інші двори, ніж є у переліку затвердженому міською радою і подають у документах це, як поточні чи аварійно-відновлювальні ремонти, а насправді роблять капітальні. Думаю, лише це уже має зацікавити правоохоронні органи! Ба більше, такі ремонти роблять поряд з дворами, які включені у перелік затверджений міською радою. Приклад з ремонтами дворів на Конякіна-Федорова дуже показовий», – йдеться у дописі.

Тут же він нагадав, що в кінці 2023 року Луцька міська рада ухвалила рішення про пріоритети бюджетного фінансування на 2024 рік. Основним пріоритетом визначили – підтримку ЗСУ, а ремонти відклали до кращих часів (за винятком аварійних). А тепер же, як пише обранець, більшість ремонтів у Луцьку – «аварійні».

«Виходить, що активісти ініціативи «Дрони замість бруківки» та деякі депутати чітко стоять на позиції, що максимум коштів – на ЗСУ, а в цей час керівництво міста і далі стелить бруківку. Бо на закупівлях військовим заробити собі в кишеню важко, а на ремонтах, мабуть, дуже просто. Особисто я не маю жодних сумнівів, що це все робиться за прямої вказівки та під повним контролем міського голови Ігоря Поліщука та його ляльководів. Бо в міській раді без нього не приймаються жодні рішення про витрати коштів!» – зазначив Михайло Находу у дописі.

Коли ж мешканцям будинку на вулиці Федорова чекати обіцяного ремонту двору – достеменно невідомо. Адже цим, як припускають люди, керує, чи-то маніпулює, ймовірно, ніхто інший, як ставленик скандального олігарха Палиці мер Луцька Ігор Поліщук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів