Поділитись:

Здоров’я зсередини: як підтримувати організм в наш час?

Вівторок, 09 липня 2024, 16:30
Здоров’я зсередини: як підтримувати організм в наш час?

Міцне здоров’я – скарб, яким не кожен може похвалитись, але це те, до чого люди прагнуть завжди. Та реальність навколо така, що на організм впливає величезна кількість різноманітних стресових факторів.

Перенавантаження, надмірні переживання, хвороби, віруси, пандемії – усе це знижує імунітет, підкошує здоров’я і веде до хвороб (фізичних та ментальних), якщо їм не протистояти. Щоб підтримати організм у моменти слабкості, є аптека, де можна придбати ліки, але й іншими доступними способами покращити свій стан нехтувати не варто.

Що найбільше впливає на стан здоров’я людини?

Лише на 20% здоров’я людини залежить від її спадковості, а найбільший вплив має спосіб життя – здоровий або нездоровий. Наприклад, людина, яка зловживає алкоголем, тютюном, переїдає і мало рухається, шкодить своєму організму і послаблює його захисні механізми.

Зовсім інша ситуація з тим, хто веде здоровий спосіб життя. Така людина робить конкретні дії, спрямовані на зміцнення всіх систем організму, профілактику хвороб і загальне поліпшення фізичного стану.

ЗСЖ передбачає:

  • збалансоване та здорове харчування;
  • відсутність звичок, які шкодять організму;
  • повноцінний сон;
  • позитивні емоції;
  • помірні фізичні навантаження;
  • загартовування.

На харчування варто звертати особливу увагу, оскільки від якості продуктів залежить і самопочуття. Аби вони приносили користь, потрібно віддавати перевагу натуральному раціону, наповненому вітамінами, мінералами, поживними речовинами, а не барвниками, ароматизаторами та підсилювачами смаку.

Варто зазначити, що і на психологічний стан людини харчування також впливає. Наприклад, жирні кислоти, такі як Омега-3, допомагають покращити настрій і захищають від депресії.

Якщо раціон збалансований, у ньому є необхідна людині добова доза жирів, білків, вуглеводів, вітамінів та іншого, рівень цукру буде в нормі, енергії протягом дня вистачатиме, а несподівані перепади настрою не турбуватимуть.

Як покращити здоров’я та зміцнити імунітет?

Щоб жити довго і добре почуватись, потрібно зміцнювати своє тіло, починаючи з середини, тобто з імунітету. Методів існує багато, і серед них такі:

  1. Активний спосіб життя. Рух – це біологічна потреба будь-якого живого організму, тому, чим більше ви даватимете своєму тілу можливостей порухатись (у межах розумного), тим краще почуватиметесь. Фізичні вправи, ходьба, поїздки на велосипеді, звичайні прогулянки парком – шукайте будь-які можливості для активності. Це покращує кровообіг і зміцнює імунітет;
  2. Освоєння методик розслаблення, щоб знімати напругу при стресі. У кожного тут свій спосіб – медитації, спів, спілкування, читання книг тощо;
  3. Достатня кількість сну. Для дорослої людини норма – 7-9 годин, а недосип веде до ослаблення імунної системи та різноманітних проблем з фізичним та ментальним здоров’ям.

Хочете, щоб ваш організм був міцним, а настрій хорошим, правильно харчуйтесь, більше рухайтесь, уникайте стресів та за необхідності звертайтесь до лікарів.

Надрукувати
мітки:
коментарів