В Україну привезли унікальну колекцію англійських «леді-дзвоників» (фото)

Вівторок, 09 липня 2024, 16:29

Унікальну колекцію англійських дзвоників виставили на огляд для всіх бажаючих у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Нині вона належить заслуженому майстру народної творчості України Івану Кузишину, а до того дзвоники упродовж життя збирала його родичка, яка проживала в Англії.

Про це пише сайт новин Тернопільщини «За Збручем».

«У роки окупації Тернопільщини під час німецько-радянської війни моя родичка, Стефанія Михалюк, сестра моєї бабці Ганни Михалюк, була вивезена на примусові роботи в Німеччину як остарбайтер. Після розгрому нацистської армії у 1945 році вона познайомилася з військовослужбовцем з Великобританії. Невдовзі вони одружилися і виїхали на його Батьківщину – у передмістя Лондона», – розповів Іван Кузишин.

Там, у новому оточенні, Стефанія з цікавістю вивчала побут, звичаї та культуру місцевого населення, часто порівнюючи їх з українськими традиціями. Однак особливе захоплення у неї викликали англійські «леді-дзвоники», які стали об’єктом її колекціонування.

Протягом півстоліття їй вдалося зібрати понад 250 різних зразків цих англійських дзвоників. Ці предмети нагадували їй про рідну Україну, особливо великодні дзвони, і зберігали зв’язок із далеким рідним краєм.

«У 1995 році Стефанія пішла у вічність, і її колекцію розпочали роздаровувати. Але у 2023 році внук Стефанії, Владас, і мій троюрідний брат, розмовляючи по телефону, повідомив мені про залишки колекції. Владас докупив нових дзвоників і у 2024 році разом із гуманітарною допомогою доставив їх мені до Тернополя.

Мені приємно поділитися цією історією з нашими земляками, і я сподіваюсь, що це незвичайне подарункове надбання знайде щирий інтерес у тернополян», – розповів власник колекції.

Вставка «Мелодійна музика дзвоників» розгорнута у фоє музею і діятиме до 14 липня.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: