Поділитись:

У Польщі побільшало українців, які працюють за фахом

Понеділок, 24 квітня 2017, 11:15
У Польщі побільшало  українців, які працюють за фахом

Все більше працевлаштованих громадян України задоволення заробітками і роботою в Польщі.

Такими є результати анкетування, яке провела фірма "OTTO Work Force", що займається посередництвом у працевлаштуванні в Європі, – повідомляє "Монітор Інфо".

Операційний директор фірми в Центрально-Східній Європі Томаш Дудек зазначає, що польський ринок працевлаштування для сусідів з-за східного кордону дуже привабливий. Основною причиною їхнього працевлаштування є значно вищі заробітки. Мінімальна зарплата в Україні становить приблизно 220 польських злотих.

"Насправді заробітки там трошки вищі, але й надалі становлять приблизно 300–400 злотих", – підраховує Томаш Дудек.

Він додає, що українці приїжджають до Польщі ще й тому, що не можуть знайти роботу у своїй країні.

"Там великий відсоток безробіття. Також шукають роботу в нас через політичну ситуацію у своїй країні. Окрім цього, почувають тут себе дуже добре, оскільки поляки відкриті до працівників з України. Ми дуже близькі в культурному плані", – підкреслює Томаш Дудек.

Дослідження показало, що майже половина українців планує залишитися в Польщі надовго. У 2015 р. лише 10 % опитаних думали про Польщу як про основне місце свого проживання. Група, яка приїжджає до Польщі, – це передусім молодь.

"Стикаються тут із якоюсь нормальністю, із тим, що багато справ можна вирішити без корупції, що все можна вирішити, як в нормальній, європейській країні", – звертає увагу Томаш Дудек.

Українці, які перебувають у Польщі, часто мають вищу освіту. Той факт, що 64 % із них закінчили університет чи мають повну середню освіту, на думку Дудека, є великою цінністю для польської економіки. Анкетування також виявило значне збільшення кількості українців, які працюють за фахом, – від 8 % у 2015 р. до 29 % цього року.

Томаш Дудек зазначив, що раніше працівників з України працевлаштовували здебільшого дрібні та середні підприємці – передусім на сезонних роботах, у полі, в садах, у переробній промисловості. Тепер набагато більше зацікавлення працівниками з України виявляють міжнародні корпорації.

В анкетуванні взяли участь 500 працевлаштованих у Польщі українців.

Надрукувати
мітки:
коментарів