Поділитись:

Скільки у Луцьку коштує померти: ціни на поховання (фото)

Середа, 10 липня 2024, 18:04
Скільки у Луцьку коштує померти: ціни на поховання (фото)

Життя та смерть – одвічні попутники. Одне без іншого не існує. Споконвіків похорон в Україні – сакральний обряд. Але, окрім божественного та небесного значення, зараз на цьому заробляють. Ритуальні бюро – така ж буденність, як і продуктові магазини, щоправда, перших все-таки менше.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили з'ясувати, скільки коштує організація поховання у приватних та комунальних закладах.

Для цього ми поспілкувалися із представниками декількох приватних ритуальних фірм та директором комунального підприємства.

Які ціни на поховання у комунальників?

Очільник КП «Луцький спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» (в народі – «похоронне бюро») Василь Цетнар розповів, що вони надають усі послуги пов'язані з похованням – від перевезення покійника й до безпосередньо захоронення.

«Люди до нас приходять, оформляють договір замовлення на поховання. Потім йдуть обирають труну і катафалк, далі ми копаємо могилу. Це те, що треба людям, аби сьогодні поховати людину. Вибрали, оформили договір, підписали і їм видали чек. Тоді визначаємось на котру похорон, коли катафалк під'їжджає. Якщо треба підвезти труну в морг чи додому, то ми підвозимо. В основному на другий день катафалк везе на кладовище, проводиться захоронення. Ми надаємо усі послуги: від приймання замовлення до захоронення», – розповідає директор.

ТруниТруни

Чоловік додає, що замовники ритуальних послуг самі лише одягають покійного та домовляються за церковну службу. З останньою, каже Цетнар, можуть допомогти лише інформаційно – підказати, до кого звертатися та де може бути вільний храм, якщо та чи інша церква зайнята.

Зі слів очільника комунального підприємства, усі послуги замовляти необов'язково. Наприклад, якщо є своя автівка, то від катафалка можуть відмовлятися. Окрім того, свої послуги вони надають не тільки жителям Луцької громади, а й іншим громадам чи навіть містам.

Щодо цін, то:

  • копання могили: вручну – 2 011 грн, механічним способом – 970 грн;
  • найдешевша труна – 2400 грн, найдорожча – понад 20 000 грн і більше;
  • залізний хрест (залежить від конфігурації) – 700-800 грн;
  • ритуальний комплект (серветка під хліб, рушник на хрест, накидка на подушку та покривало на покійного). Найдешевший – 600 грн, але є й дорожчі, наприклад за 1 000 грн. Усе залежить від тканини та інших характеристик;
  • послуги катафалка – 1 830 гривень. Якщо з інших міст, то ціна залежить від кілометражу й додатково нараховується погодинна оплата водія: 1 км – близько 16 грн, а робота водія – близько 150 грн/год.

Труни, обтягнуті тканиноюТруни, обтягнуті тканиною

Залізні хрестиЗалізні хрести

Асортимент похоронних вінківАсортимент похоронних вінків

Серед іншого у комунальників можна придбати й вінки на могилу. Ціни на них стартують від 500 гривень. Їх збирають безпосередньо на підприємстві й навіть можуть створити на замовлення. Проте, як каже пан Василь, зараз їх беруть не так охоче й надають перевагу живим рослинам. Труни на підприємстві теж виготовляють самотужки, але не усі – деякі замовляють та перепродають.

Придбати пам'ятник на могилу на підприємстві не можна, адже таких послуг там не надають. Проте займаються встановленням пам'ятних знаків.

У приватних дорожче?

Зауважимо, що у Луцьку на запит «похоронне бюро» пошуковик видає цілий список салонів, які надають такі послуги. Проте треба бути уважним, адже частина з них займається, наприклад, виготовленням пам'ятників, окремі лише вінками та квітами. Й лише декілька підприємців надають послуги з організації повноцінного поховання.

Вінки, які виготовляють власноручВінки, які виготовляють власноруч

В одному з таких закладів, що на вулиці Лідавській, нам розповіли, що надають усі послуги, окрім копання ями та катафалка. Ціни на труни у підприємця теж різняться:

«Є різні цінові категорії: дешевші, посередні та дорожчі. Є до двох тисяч, по дві, три, три з половиною тисячі. Вінки так само є різні – від 200 гривень і до 2 500 гривень. На будь-який колір та смак. Рушники та покривала у труну теж є», – розповів чоловік.

ХрестиХрести

В іншому похоронному, але вже на вулиці Огієнка, бюро зазначили, що на ціни впливає багато факторів. Зокрема, зауважили на вартості перевезення тіла покійного. Адже усе залежить від відстані й витраченого часу. Наприклад, з дому до церкви й на кладовище у Гаразджу – 1 900 гривень. Якщо ж треба додатково чекати годину-дві, то доведеться доплатити 200-300 гривень.

Вартість труни тут стартує від 2 400 гривень – це дешевші, а лаковані – від 4 000 гривень. Вінки на могилу чоловік продає від 400 гривень.

Труни, готові до продажуТруни, готові до продажу

Вінки для похоронуВінки для похорону

У салоні на вулиці Потебні (це бюро одне з небагатьох, де надають усі послуги) зазначили: працюють цілодобово, але, звісно, з дотриманням комендантської години. Тут зможуть як вирити яму, надати катафалк, так і одягнути й помити покійного.

«Гаразджа коштує (місце з ямою) близько 2 000 гривень, катафалк коштує – 2 000 гривень. Я вам так, грубо кажу. Довідку про смерть безкоштовно виписує сімейний лікар. На основі цієї довідки й ховають людину. Труни від 2 500 грн, а кращий варіант – 5-7 тисяч, металевий хрест – 700, 1 000, 1 500 гривень.Набір для поховання – 600- 700 гривень. Є ще людина, яка може приїхати, помити, одягнути – до 1 000 гривень. Вінки від 250 гривень і вище», – розповіла жінка.

Пані, яка з нами розмовляла, декілька разів зауважила, що це ціни доволі приблизні й усе доволі індивідуально. Тому у такі установи краще приїждажати та спілкуватися під конкретний випадок.

Ціна за одну трунуЦіна за одну труну

ВінкиВінки

Лакована біла трунаЛакована біла труна

Отож у Луцьку проблеми з тим, аби поховати людину немає. Й ціни доволі різні, проте варіюються від кожного конкретного випадку, бажання замовників та фінансової спроможності.

Якщо приблизно підрахувати, то найдешевше поховання у комунальній установі обійдеться в межах 10 тисяч гривень. У приватних закладах доведеться заплатити більше – орієнтовно від 15 тисяч гривень. Щодо найдорожчих, то тут межі нема, адже одна тільки труна може коштувати понад 20 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів