Поділитись:

Луцькі обранці голосують «як треба», бо отримують зарплату в міськраді, – депутат (відео)

П'ятниця, 05 липня 2024, 13:27
Луцькі обранці голосують «як треба», бо отримують зарплату в міськраді, – депутат (відео)

Депутат міської ради Максим Воскресенський розповів, що деякі обранці голосують за ті чи інші рішення «як треба», бо працюють в міськраді та отримують зарплату.

Про це йшлося у програмі «Теревені про Луцьк» на телеканалі «Конкурент TV».

Обранець розповів, що депутати не завжди несуть відповідальність за те, що вони голосують за ті чи інші рішення, можливо, навіть незаконні. Усе тому, що міська рада – колегіальний орган й відповідальність спільна. Тобто її понесе структура в цілому, а не конкретні люди.

«Вам можуть прямо сказати, наприклад, що цим рішенням ми крадемо 100 мільйонів і ви не несете за це ніякої відповідальності. Тому в такому випадку у депутатів стоїть моральне питання з одного боку, а з іншого – подальшого успіху та взаємодії з владою. Найбільше в органах місцевої влади мене дивує те, що людина приходить депутатом, вона не має відношення до місцевої ради й через три-чотири місяці вона стає керівником якогось комунального закладу», – пояснює Воскресенський.

Максим ВоскресенськийМаксим Воскресенський

Зауважимо, що депутати місцевих рад, згідно з законом, не отримують заробітної плати. Вони працюють у профільних комісіях, ходять на сесії та голосують, але, так би мовити, на волонтерських засадах. Проте вони можуть працювати в управліннях чи департаментах міської ради й вже тоді отримувати зарплату, але не як депутати, а як безпосередньо робітники.

«Депутати міської ради, які працюють у міській раді. Чи можуть вони не голосувати за бюджет, в якому вирішується їхня зарплата? Звучить так, ніби, це корупція, але голосують всі. У нас нема такого, що депутат, який працює в міській раді каже: «я не буду голосувати». Наступна річ: ці ж люди розуміють що їхня премія залежить від підпису здебільшого однієї людини. Якщо вони не голосують за якесь рішення, то будуть нести прямі матеріальні збитки від результатів цього голосування», – каже Максим.

Разом з тим додає, що його завжди цікавило питання, чому люди, які працюють в місцевій раді, можуть бути одночасно депутатом цієї ради і фактично голосувати за свою заробітну плату.

«Тому мене завжди цікавили, чому люди, які працюють в місцевій раді, можуть бути одночасно депутатом цієї ради, голосувати за свою заробітну плату та бути безпосередньо залежними від міського голови, заступників чи рішень бюджету. Як ця людина може не голосувати? Якщо там кажуть: «нам треба «протягнути» 100, 50 чи 20 мільйонів». Людина розуміє, що якщо не голосує, то лишається без зарплати чи без роботи», – ділиться думками депутат.

Максим Воскресенський та Олександра КуртєєваМаксим Воскресенський та Олександра Куртєєва

Чи можна це виправити?

Звичайно, що можна, але для цього потрібно, аби було рішення інших – вищих органів влади.

«Мало б бути якесь законодавче рішення, яке б говорило, що ви можете обратися в раду, будучи працівником іншого органу самоврядування. Наприклад, ви можете працювати в обласній раді та бути депутатом міської ради й навпаки. Але будучи працівником, наприклад, управління міськради ви не можете бути депутатом міськради. Основна функція депутатів – контроль та розподілення бюджету й організація цього функціонування. Відповідно виконавча влада – комунальні підприємства, заклади й міськрада. Виходить, що люди, які мають виконувати ті чи інші рішення, самі ж собі вигадують роботу, самі собі вигадують бюджет», – розповідає Воскресенський.

Максим ВоскресенськийМаксим Воскресенський

Така ситуація, зі слів депутата, практично у кожному скликанні. Він зазначає: приходять нові депутати і протягом свого скликання стають очільниками тих чи інших комунальних закладів, підприємств чи відділів ради.

«Дуже яскравий приклад – 2015 рік і скликання УКРОП (зараз «За майбутнє», – ред.). Значна частина тих депутатів, які прийшли з УКРОПу, взагалі не були дотичні до місцевої ради. І багато з них зараз – начальники департаментів, заступники начальників, працівники інших комунальних установ. Тобто кар'єрний ріст», – резюмував Максим Воскресенський.

Луцькі обранці голосують «як треба», бо отримують зарплату в міськраді, – депутат (відео)

Нагадаємо: у Луцьку презентували проєкт стратегії розвитку громади до 2030 року. Це документ, яким керуватиметься влада міста під час прийняття тих чи інших рішення. Окрім того, він зробить обласний центр привабливішим для інвестицій. Адже міжнародні партнери охочіше вкладаються у ті міста, де така стратегія є.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів