Поділитись:

Скільки можна заробити на зборі лохини на Волині (відео)

П'ятниця, 05 липня 2024, 09:39
Скільки можна заробити на зборі лохини на Волині (відео)

Село Положеве під Шацьком 230 гектарів, 384 тисячі кущів лохини, біля яких уже декілька років поспіль щоліта трудяться сотні жителів Волинського Полісся. Приїздять машинами, автобусами, роверами і навіть кіньми. Усе – аби заробити. 

Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

«Людина має електронну карточку. Кошти за зібрану лохину «падає» на неї. Охочі заробити можуть працювати з 8:00 до 20:00, або з 8:00 до 13:00, кому, як комфортно», – розповідає власник В'ячеслав Богдан.

Про поля лохини, на яких можна достойно заробити на Волинському Поліссі знають усі. Робота – нелегка, проте працювати тут можна гуртом. За кілограм зібраної ягоди тут платять 16 гривень. Сезон збору – 2,5 місяці.

«Вони добре зароблять. На сьогодні одна людина може зібрати і 100 кг, і 110 кг. На трьох – 300 кг», – додає власник.

Усі поля належать підприємству «Волинська ягідка». Лохину тут почали вирощувати у 2018 році. Спершу засадили 85 га, через рік додали ще 85, згодом ще 75 га. Нині усі 230 га землі під Шацьком засаджені кущами ранніх, середніх і пізніх сортів лохини. Лохина рослина вибаглива, вимагає цілодобового поливу. Влітку на гектар витрачають 10-15 кубів води, на один кущ – 2-3 літри за добу.

Аби кущі добре плодоносили влітку на плантацію запускають закордонних джмелів. Волинські бджоли чутливі до погодних умов, тому разом з ними працюють голландські колеги. Проте запилений цвіт не означає, що врожай буде. Практично щороку навесні, коли лохина саме цвіте, на Волині починаються травневі заморозки. Цьогоріч на цій плантації тривала 30-денна боротьба за врожай, приблизно 20% врятувати не вдалось.

Нині ж лохина ще зелена, якщо буде погода, то за три дні, максимум тиждень почнеться збір ранніх сортів. 90% всього врожаю відправлять за кордон.

Скільки можна заробити на зборі лохини на Волині (відео)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів