Поділитись:

У Києві зберігаються найвищі темпи зростання споживчих цін серед українських міст

Четвер, 04 липня 2024, 16:22
У Києві зберігаються найвищі темпи зростання споживчих цін серед українських міст

Недавні дослідження вчергове підтвердили, що українська столиця вже тривалий час залишається лідером за темпами зростання споживчих цін. За актуальною інформацією наразі цей індекс складає 102,6%. Це більше, ніж в інших містах країни, а також у Київській області.

Експерти сайту з промокодами та знижками українських магазинів та компаній codes.com.ua проаналізували дані статистики, щоб визначити, які регіони крім Києва також мають високі темпи зростання індексу споживчих цін.

В статті для zn.ua експерти Codes поділилися даними про індекс споживчих цін в регіонах:

  • 101,6% у Івано-Франківській області;

  • 101,4% у Харківській, Львівській, Одеській та Кіровоградській областях;

  • 101,3% у Миколаївській, Луганській, Донецькій, Дніпропетровській та Закарпатській областях;

  • 101,2% у Чернівецькій та Волинській областях;

  • 101,1% у Херсонській, Тернопільській, Рівненській та Київській областях.

Тобто навіть попри лідерство Києва, різниця з іншими регіонами не надто велика — на рівні 1%. Втім, загалом за рівнем зростання вартості товарів та послуг навіть така різниця може відчуватися споживачами.

В контексті теми варто також додати, що переважна більшість фінансових та економічних експертів прогнозують, що вже до кінця 2024 року рівень інфляції може сягнути 8,2% у порівнянні з попереднім роком. Це, відповідно, ще більше вплине на вартість товарів, послуг та сервісів. Тому потенційним покупцям, які планують якісь глобальні покупки, за можливості варто придбати потрібні товари заздалегідь, поки не відбулося нового стрибка цін. Для додаткової економії експерти Codes радять шукати промокоди на знижку — їх зараз пропонують чимало українських магазинів. У деяких випадках розмір знижки може сягати 50-70% від «базової» вартості товару. Втім, у більшості випадків знижки коливаються у діапазоні 10-20%.

З іншого боку, деякі експерти прогнозують, що рівень інфляції може зростати не такими швидкими темпами, як прогнозується. Адже дещо раніше прогнозувалося, що інфляція у 2024 році зросте на 8,6%, але пізніше прогноз був поліпшений на 0,4%. Звісно, це небагато. Проте будь-яка позитивна зміна для української економіки — це вже добре.

Разом з тим представники українського бізнесу розуміють, що зі зростанням індексу споживчих цін знижується купівельна спроможність потенційних покупців. Відповідно, вони зацікавлені у пошуку шляхів залучення аудиторії та часто пропонують різноманітні спецпропозиції — вищезгадані промокоди, сезонні знижки, програми лояльності тощо. А це своєю чергою дійсно допомагає залучати нових клієнтів та утримувати вже наявну аудиторію. Хоча й певною мірою зменшує потенційні прибутки компанії.

Надрукувати
мітки:
коментарів