Поділитись:

Чи можна у Луцьку встановити сонячні панелі на балкон

Четвер, 04 липня 2024, 17:01
Фото – ілюстративне
Фото – ілюстративне

На дворі – розпал літа, а з ним і розпал блекаутів. Аби не залежати від графіків вимкнення світла, хтось купує EcoFlow, хтось запасся «павербанками», а хтось – сонячними панелями. Зазвичай їх встановлюють на дах приватних будинків. Проте є й інші варіанти.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили з'ясувати, чи можна обладнати балкон будинку сонячними панелями, щоб отримати безкоштовну електрику та бути, так би мовити, завжди із зарядженими ґаджетами.

Одразу зауважимо, що знайти компанію, яка займається саме облаштуванням панелей на балконах у Луцьку, було доволі непросто. Ми обдзвонили більше десятка волинських, рівненських та інших компаній по Україні. На жаль, усі навідріз відмовлялися. Щоправда, були й такі, хто погоджувався, але за умови, що облаштовувати треба цілий будинок, а не один балкон.

Балкон, облаштований сонячними панелямиБалкон, облаштований сонячними панелями

Проте нам таки вдалось знайти фірму, яка погодилась облаштувати нам панелі на балконі. Так ще й знаходиться вона у Луцьку.

Менеджерка підприємства зазначила, що у них була практика встановлення такого альтернативного джерела енергії на балкони. Проте, з її слів, така послуга доволі нова й тільки по трохи з'являється на ринку.

«Є така можливість. Це балконні рішення. Ставиться буквально дві панелі, інвертор, який вмикається безпосередньо в розетку. Але чи буде достатньо цієї генерації для вас? Це треба спершу провести обстеження, підібрати методи кріплення, щоб панелі поставити. Бо їх треба кріпити таким чином, щоб вони дещо виступали з балкона. Але чітко сказати, що ми це можемо зробити, я не можу. Крім того, черга по монтажу у нас до кінця серпня», – пояснює менеджерка луцької компанії.

Жінка додає: такий досвід уже був, проте охочих не зовсім багато.

«Ми тільки почали працювати у цьому напрямку. Зараз у нас дуже багато замовлень від великих підприємств, приватних господарств через відключення світла», – зазначила представниця фірми.

Сонячна панель на балконіСонячна панель на балконі

Вона також пояснила, що для цього погоджень не треба, але, наприклад, голову ОСББ варто повідомити про ваші наміри, аби уникнути непорозумінь.

У коментарі нашим журналістам директор ЖКП № 2 Микола Романюк розповів: до таких бажань мешканців ставляться нормально, адже розуміють, що зараз час складний. Разом з тим підкреслив, що було б добре, щоб люди про такі наміри просто повідомляли.

«Це актуальна тема. Ми розуміємо, розмовляємо з сусідами. Та йдемо на зустріч, аби вони (панелі, – ред.) не заважали іншим. Ми не маємо нічого проти, та й балкон – власність людей. Тут треба, щоб доводилось до відома, щоб потім не виникало питань», – каже очільник ЖКП.

Зараз у мережі можна знайти різні варіанти панелей. Проте саме балконні – рідкість. Але працюють вони практично однаково:

  1. Панелі кріпляться на зовнішній стороні балкона, виробляють електрику та передають її до інвертора;
  2. Інвертор своєю чергою перетворює електрику з сонячних панелей в електрику, якою можна безпосередньо користуватися вдома;
  3. Прилади, які є у вашому будинку повністю або частково (залежить від потужності панелей), живляться від сонячної енергії.

Схема облаштування сонячної панеліСхема облаштування сонячної панелі

«Сонячні системи кріпляться до балконної решітки за допомогою кронштейна 90 градусів без підставки, або на кронштейн з підставкою. Останній забезпечує гнучке вирівнювання панелі за допомогою індивідуально настроюваних кутів нахилу для збільшення виробленої енергії», – йдеться на сайті виробника.

Проте, чи можна встановити таку інновацію саме у вас, однозначно сказати не можна. Адже для цього майстер має оглянути сам балкон та з'ясувати, чи вдасться розмістити на ньому кріплення. Окрім того, було б добре, аби балкон орієнтувався на південь. Саме це дасть змогу генерувати найбільше енергії. Продавці додають: потрібно розуміти, що сонячна панель не має бути затінена предметами, деревами або іншими будівлями.

«Термін використання балконної СЕС – від 10 років. За цей період система не тільки відпрацює свою вартість, але й забезпечить власнику часткову енергетичну автономність та незалежність від тарифної політики», – пояснюють спеціалісти.

Кріплення сонячної панеліКріплення сонячної панелі

Зауважимо, що вартість облаштування такої невеликої сонячної електростанції у вас за вікном залежить від багатьох чинників. Наприклад, кількості панелей та їх потужності, тому її розраховують під кожну людину окремо й однозначну ціну назвати важко.

Нагадаємо: під час тотального та затяжного блекауту у Луцьку зможуть подавати воду лише три-чотири години на день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів