Поділитись:

На дні Каховського водосховища знайшли мотику, якою, ймовірно, обробляли землю 7−5 тисяч років тому

Четвер, 04 липня 2024, 02:16
На дні Каховського водосховища знайшли мотику, якою, ймовірно, обробляли землю 7−5 тисяч років тому

Поблизу урочища Сагайдачне у лівобережній частині Дніпровського району Запоріжжя, на дні колишнього Каховського водосховища знайшли мотику, якою обробляли землю у V−III тис. до н. е. 

Про це 2 липня розповідає Національний заповідник «Хортиця» у соцмережах, – передає Суспільне.

Знайдена мотика – знаряддя, зроблене з рогу оленя довжиною приблизно 20 сантиметрів. З одного боку просвердлено отвір для держака. А гострий край обтесаний та добре відшліфований. Дослідники додають, що, можливо, перед обробкою ріг розпарювали або виварювали, щоб зробити його більш пластичним.

«Відомо, що саме такими мотиками обробляли свої невеликі лани мешканці наших земель у V−III тис. до н. е., тобто 7−5 тис. років тому. Це були носії так званої середньостогівської археологічної культури люди, які, можливо, першими в Європі приручили коня для їзди верхи, першими насипали в наших степах кургани та користувалися мідними виробами», — додають дослідники у повідомленні.

На дні Каховського водосховища знайшли мотику, якою, ймовірно, обробляли землю 7−5 тисяч років томуНа дні Каховського водосховища знайшли мотику, якою, ймовірно, обробляли землю 7−5 тисяч років тому 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів