Поділитись:

У Луцьку презентували проєкт стратегії розвитку громади, але мер не прийшов

Середа, 03 липня 2024, 17:48
У Луцьку презентували проєкт стратегії розвитку громади, але мер не прийшов

У Луцьку презентували проєкт стратегії розвитку громади до 2030 року. Це документ, яким керуватиметься влада міста під час прийняття тих чи інших рішення. Окрім того, він зробить обласний центр привабливішим для інвестицій. Адже міжнародні партнери охочіше вкладаються у ті міста, де така стратегія є. Проте мер Ігор Поліщук навіть не з'явився на обговорення проєкту стратегії.

Про це йшлося безпосередньо під час презентації документа, на якій побували й журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент».

Якщо узагальнити, то громада має стати сучасним екополісом, який молодь обирає для навчання, самореалізації та відкриття бізнесу. Це має бути зростаючий економічний та культурний лідер північного заходу України.

Представниця Ради Європи Дарина Соколова розповіла, що стратегію розробляли майже рік і для цього зробили колосальну роботу.

«Ми хотіли, щоб цей документ став учасницьким, адже він визначає майбутнє громади на декілька років. Це документ, на базі якого й розвиватиметься, отримуватиме інвестиції громада. Ми працювали над тим, щоб було якісне соціологічне дослідження якості життя. Ми провели 12 учасницьких заходів для обговорення та бачення по різних напрямках життя в громаді. Сподіваюсь, що можливості громади ростимуть разом з цією стратегією», – каже Соколова.

Дарина СоколоваДарина Соколова

Окрім того, вона додала: міська рада зобов'язалась слідкувати за тим, як цей документ виконуватимуть.

Заступниця міського голови Ірина Чебелюк пояснила, що ж являє собою ця стратегія.

«Стратегія розвитку - довгострокова програма заходів спрямованих на підвищення рівня життя населення громади. Шлях для створення комфортної й впізнаваної громади, яку будуть знати в Україні та за її межами. Об'єднанні цілі та цінності лучан і алгоритм для їх досягнення», – поінформувала Чебелюк.

Ірина ЧебелюкІрина Чебелюк

В процесі розробки було два види опитування громадської думки з понад трьома тисячами осіб. Також організували 13 різних учасницьких заходів із 358 учасниками та соцопитування з 600 респондентами. Експерти Ради Європи ж провели 15 особистих інтерв'ю із впливовими людьми з різних сфер.

Загалом у проєкті стратегії виокремили п'ять стратегічних цілей, зокрема:

  1. Луцька молодіжна громада;
  2. Нова громада з історичним центром;
  3. Сучасний екополіс;
  4. Регіональний лідер;
  5. Громада сучасності та інновацій.

Детальніше про те, що ж конкретно передбачають ці цілі – у презентації:

Зауважимо, що цей проєкт ще мають підтримати депутати під час засідання сесії міськради. Окрім того, вони матимуть змогу й внести свої пропозиції, якщо такі будуть. Зараз цей документ в теорії окреслює, куди має рухатися громада. Конкретніше про те, які заходи проводитимуть та що змінюватимуть, будуть говорити у вересні. Для цього мають створити ще один документ, де, зі слів Ірини Чебелюк, усі це пропишуть.

Опісля презентації проєкту стратегії присутні мали змогу обговорити його.

Депутатка Ірина Колковська зазначила, що її здивували деякі цифри. коли вона повністю переглянула проєкт стратегії. З її слів, у документі пише, що в громаді проживає вдвічі більше жінок, ніж чоловіків. На думку обраниці, саме над виправленням цієї статистики треба працювати першочергово.

«Може, я щось не так зрозуміла, або там щось з цифрами не те. У нас в громаді проживає вдвічі більше жінок, ніж чоловіків? Якщо це так, то от, де нам треба працювати у контексті безпеки. Було опитування, де молодь каже, що не відчуває себе у безпеці. Зокрема, це стан на вулиці, булінг, крадіжки, насильство – ці елементи визначили як небезпечні. Зовнішні загрози та ракетні удари не сприймаються так жорстко. Якщо говорити про цей взаємозв'язок, щоб у нас була нормальна кількість чоловіків громаді й народжуваність, треба залучати молодь. Молодь має відчувати себе в безпеці до тих індикаторів, які вони зазначили», – озвучила свій погляд щодо стратегії Колковська.

Ірина КолковськаІрина Колковська

Вона додала, що підтримує проєкт у такому вигляді, бо ж він саме передбачає роботу у цьому напрямку. Проте підкреслила, що саме з цього і треба починати роботу. Очільник департаменту економічної політики Борис Смаль пояснив, що це статистичні дані за 2022 рік й похибки бути не має, проте додатково це перевірить.

Депутатка від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій поцікавилась іншим аспектом – співпрацею з іншими громадами. Вона зазначила, що межі між, наприклад, Боратинською та Луцькою громадами дуже тонкі. Й подекуди люди думають, що належать до обласного центру, а юридично вони в іншій громаді. Це, на думку обраниці, стосується різних сфер: і бізнесу, і роботи, і транспорту.

«Ви говорите про економічний розвиток. Це важливо. Але хочеться зрозуміти, як це буде втілюватися у життя. Бо є громади, які дуже близькі до Луцька. Є питання щодо транспортного забезпечення, до того, де працюють наші лучани. Ви пишете, що хочете розробляти логістичне сполучення. Як ми маємо це втілювати? Чи ви бачите об'єднання з цими громадами у майбутньому, чи розглядали цей момент?» – запитала Надточій.

Алла НадточійАлла Надточій

Експерт Ради Європи Олександр Солонтай зазначив, якщо буде так, що області будуть об'єднувати, Луцьк може претендувати бути новим центром. Та додав, що у Луцьку проведене природнє обрізання від сіл, які не належать до громади.

«Всі ми розуміємо, що Луцьк має бути екологічним містом, яке поєднується з університетом. Не може бути так, що один берег річки в історичному центрі – Луцька громада, а інший – територія іншої громади. Ми не знаємо, коли буде реформа адміністративного устрою, а співпрацювати з цими громадами треба вже», – відповів Солонтай.

Учасники обговорення проєкту розвитку громадиУчасники обговорення проєкту розвитку громади

Не забули й за очільника міста Ігоря Поліщука, бо ж, на жаль, той не з'явився на обговорення проєкту стратегії. Депутат міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход зауважив, що очільник міста теж мав би бути тут і брати активну участь у діалозі.

«Я дякую представникам органів влади, усім, хто долучився і вносив пропозиції та Раді Європи, яка взяла на себе модерацію і фінансування. Я не розумію, яка роль міського голови у цій стратегії. Я не бачу його сьогодні, я не бачив його на інших публічних заходах. Чи він так само бачить пріоритети? Хотілося, щоб міський голова був не над процесом, а в процесі. Мої колеги говорили про включення громадськості. На жаль, для мене не є прийнятною позиція Ірини Чебелюк, що для цього у нас є достатньо інструментів, як громадськість може висловитися. Я вважаю, що влада у такому випадку має йти до громади, а не навпаки», – повідомив Наход.

Михайло НаходМихайло Наход

Обранець запропонував виправити проблему із залученням людей до реалізації цього проєкту. Виправдовувати відсутність Ігоря Поліщука взялась його заступниця Ірина Чебелюк:

«Якщо ми говоримо про те, що ви конкретно хотіли б бачити тут міського голову, то він має право не приходити на цей захід. Він інформаційно знав про усі процеси, які відбуваються. У стратегії навіть є вступне слово міського голови. Я не говорила б так голосно, що голова недотичний до цих процесів. На сесії почуєте (міського голову, – ред.). Для мене це принципово важливо було сказати про ці речі. Міський голова був долучений до усіх процесів», – зазначила пані Ірина.

Заступниця мера також зазначила, що щодо залучення громадськості у неї своя думка. Разом з тим наголосила: «зараз ми говоримо про документ, який є загальним. яким визначає стратегію. Усі хто мав намір, бажання, озвучували думки».

Депутатка Юлія Дацюк теж долучилась до розмови й висловила свою думку про залучення громадськості. Зокрема, їй видалось дивним, що колеги кажуть про недостатню присутність людей. Мовляв, для розробки долучили близько 3,5 тисячі респондентів й це, на її думку, немала цифра. До слова, населення Луцька становить близько 150 тисяч, а населення усієї громади й поготів більше.

Юлія ДацюкЮлія Дацюк

Опісля усіх пропозицій та думок присутні резюмували – проєкт стратегії можна виносити на розгляд сесії міської ради. Окрім того, охочі до цього часу ще зможуть подати свої пропозиції.

Депутат Михайло Наход, за підсумками зустрічі, зазначив:

«Те, що у Луцьку з'явиться стратегія як комплексний документ – надзвичайно добре. Наша команда Громадянського руху «СВІДОМІ» і я останні п'ять порушували це питання, підштовхували міського голову, постійно про це говорили. З допомогою Ради Європи ми прийшли до того, що за рік розробили стратегії. До розробки долучилися люди з різних сфер і зараз ми на фінішному етапі. Це великий плюс. Адже усі міста ЄС претендують на інвестиції, а інвестують і ті громади, у яких є бачення, як громада хоче розвиватися. Це тільки покращить наш інвестиційний клімат та сприйняття міста на зовнішній арені», – розповів свої враження від обговорення депутат.

Михайло НаходМихайло Наход

Депутатка Ірина Колковська своєю чергою зазначила, що брала активну участь в розробці стратегії та спілкувалась із представниками різних сфер.

«Зараз я побачила в стратегії, що вона відображає бачення мешканців. Ряд проведених досліджень та опитувань теж враховані й це дає підстави підтримувати цей документ. Також вона враховує й інші документи, які є в громаді. Стратегічні напрямки дійсно охоплюють ті вектори, в яких ми маємо розвиватися. Вони стосуються й економіки, і природи, і туризму. Можна виокремити, що робота з молоддю теж прописана», – зазначила депутатка.

Ірина КолковськаІрина Колковська

Вкотре зауважимо, що проєкт стратегії розглядатимуть під час сесії міської ради. Опісля перейдуть на інший етап – визначатимуть конкретні завдання, які допоможуть безпосередньо стратегію реалізувати в життя. Але лишається питання, чи готовий мер Ігор Поліщук до впровадження стратегії розвитку громади, чи для нього стратегія – лише формальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів