Поділитись:

Площа Ринок у Луцьку 100 років тому (фото)

Вівторок, 02 липня 2024, 15:49
Площа Ринок  у Луцьку 100 років тому (фото)

Центром активностей міської маґдебурзької громади Луцька, як і кожного міста із самоврядними традиціями, була площа Ринок й прилеглі до неї міські вулиці.

Там розташовувалася ратуша, проводили торги та ярмарки. Значна кількість нерухомості, що була у міському підпорядкуванні, локалізувалася або на самій Ринковій площі, або неподалік від неї, – пишуть Волинські новини.

Функціонування Ринкового майдану як живої артерії маґдебурзького Луцька можна простежувати упродовж другої половини ХVI – ХVIII століть. Третій поділ Речі Посполитої (1795) і потрапляння Волині до складу північного сусіда наклали свій відбиток на просторовий устрій луцького Ринку. Міський осередок втрачав своє значення як адміністративний центр Луцька.

Торговельна функція Ринку, втім, лишалася доволі помітною і на початку ХХ століття. Підтвердженням цього є колоритні світлини Ринкової площі й вуличок поблизу, що їх зроблено століття тому.

Кольороване зображення Ринку авторства Олександра ДишкаКольороване зображення Ринку авторства Олександра Дишка
 
Дорога до Ринку з виглядом на Покровську церкву та старі будинки, 1916 р.Дорога до Ринку з виглядом на Покровську церкву та старі будинки, 1916 р.
 
Глушецький міст – ворота до Ринкової площі Луцька, 1920-ті рокиГлушецький міст – ворота до Ринкової площі Луцька, 1920-ті роки
 
Кав'ярня біля Глушецького мосту. Початок 1920-хКав'ярня біля Глушецького мосту. Початок 1920-х
 
Торговельні ятки на Ринку, початок ХХ ст.Торговельні ятки на Ринку, початок ХХ ст.
 
Нинішня вулиця Данила Галицького. Справа – ряди на Ринку. В кінці – церква і монастир Луцького Хрестовоздвиженського братстваНинішня вулиця Данила Галицького. Справа – ряди на Ринку. В кінці – церква і монастир Луцького Хрестовоздвиженського братства
 


Оксана ШТАНЬКО

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів