Поділитись:

На Ковельщині під час обробітку землі знайшли давньоруський перстень (фото)

Понеділок, 01 липня 2024, 16:04
На Ковельщині під час обробітку землі знайшли давньоруський перстень (фото)

У Ковельський історичний музей передали давньоруський перстень, знайдений під час обробітку земельної ділянки між селами Туровичі та Миляновичі.

Про це повідомила головна зберігачка фондів Ковельського історичного музею Мирослава Мороз.

На території Волині виявили чимало давньоруських прикрас, з-поміж яких найбільш поширеними є персні.

В колекції Ковельського історичного музею зберігається кілька десятків перснів давньоруського, ранньо- та пізньосередньовічного періодів. Серед останніх музейних надходжень – бронзовий перстень, знайдений під час обробітку земельної ділянки між селами Туровичі та Миляновичі. Знахідку у музей передала місцева мешканка Вероніка Коробова.

На Ковельщині під час обробітку землі знайшли давньоруський перстень (фото)

Давньоруський перстень суцільнолитий щитковосерединний за формою, прикрашений стилізованим рослинним та геометричним орнаментом. Щиток круглої форми діаметром 12 мм прикрашений орнаментом у вигляді чотирипелюсткової квітки, вписаної у коло. Така квітка символізувала хрест, що був на Русі з давніх часів важливим символом. Перстень з таким зображенням міг слугувати не лише прикрасою, але і виконувати роль амулета – оберегу, який захищав від хвороб, від усілякого зла та лиха.

Від щитка по обидва боки кільця перстень має розширення у формі пелюсток, які плавно переходять в основу кільця. На кожній пелюстці викарбувані по чотири насічки.

Зазначається, що саме такі щитковосерединні персні із зображенням чотирипелюсткової квітки та іншою орнаментацією були найбільш модними на Волині у давньоруський період. Здебільшого це була жіноча прикраса, хоча носили їх і чоловіки, і діти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів